Eyvah demeye doymuyoruz!

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Türk futbolcusunun en büyük sorunlarından biri de istikrar. Maalesef başladığı gibi kariyerini devam ettiren oyuncu sayısı oldukça az. Yıldız statüsünde olması şart değil. Belli bir standart yakalayıp, devam ettirmek önemli. Saman alevi gibi parlayan oyuncuları kısa sürede kaybolup gidiyor. Bir de yanlış transfer stratejisinin kurbanı olan isimler var. Arda Turan, Cenk Tosun, Ozan Kabak gibi…

AYAKLARI YERDEN KESİLDİ

Arda Turan, her futbolcunun rüyasını süsleyen bir kariyere imza attı. Galatasaray’dan Atletico Madrid’e transfer olan Arda, Diego Simeone’nin tezgahında La Liga’nın parlayan isimlerinden biri oldu. Real Madrid – Barcelona arasında el değiştiren şampiyonluk yarışında Arda’lı Atletico Madrid 2014’te araya girdi. Lig şampiyonluğuna, Şampiyonlar Ligi finali eklenince Arda’nın ayakları yerden kesildi.

Barcelona’ya transfer olmaktan daha zoru, formayı kapmaktır. Arda hem de transfer yasağından dolayı 6 ay tribünde oturmayı göze alarak Barcelona’ya gitti. 2008’de Guardiola’nın temelini attığı, zirvede tutunmaya devam eden Barcelona’dan bahsediyoruz. Dışardan gelen bir oyuncunun uyum sağlaması çok zor iken, 6 ay oynamayıp gelip kadroda yer bulmak imkânsız ötesiydi. Nitekim Arda Turan bunu yaşayıp gördü. 2011-15 arasında yakaladığı ivme, Barcelona günlerinde hızla irtifa kaybetti. Henüz 30’unu görmeden söndü. Hem kendine hem Türk futboluna yazık etti.

BİR BÜYÜĞÜ OLSAYDI…

Arda Turan’ın talihsizliği yol gösterecek bir ‘büyüğünün’ olmamasıydı. Özellikle milli takım hocaları tam da böyle durumlarda devreye giriyor. 16 yıl Danimarka Milli Takımı’nı çalıştıran Morten Olsen, milli formayı verdiği oyuncuların transferiyle de yakından ilgilenirdi. Hangi lig ve kulübün oyuncusu için iyi olacağını söyleyip en doğru tercihi yapmasına yardımcı olurdu. Zira, Olsen milli takımı da düşünüyordu. Arda’ya rehberlik edecek milli takım hocası olmaması şanssızlıktan ziyade Türk futbolunun bir eksikliği.

2017 yılından itibaren yokları oynayan Arda’nın artık kariyerinin son demlerinde. Sezon sonuna kadar kadro dışı bırakıldığı iddiaları var. Resmen olmasa da fiilen 21 kişilik maç kadrosunda yer almayacak. Sezonla birlikte kariyerini noktalayacak. Hikayesi 2015 yılında biten bir yıldız olarak hatırlanacak.

RÜŞTÜ VE CENK

Arda daha önce Rüştü Reçber’in yanlışını tekrarladı. Rüştü Reçber de 2002 Dünya Kupası havasıyla Barcelona’ya gitmişti. Sonuç? Elbette hüsran. Avrupa Birliği dışından üç yabancı kuralına takılmasına şans bulduğu hazırlık maçlarında yediği basit goller eklenince bir sezon sonra önce kiralık ardından temelli Edirne sınırları içine döndü.

2017-18 Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş tarih yazarken, başrollerden biri Cenk Tosun’du. Grup maçlarında attığı 4 golle dikkatleri üzerine çekti. Devre arası transferinde Premier Lig ekiplerinden Everton’a transfer olurken, adını Süper Lig’den giden en pahalı oyuncular listesine ilk sıradan yazdırdı. İlk döneminde yakaladığı formunun etkisiyle forma buldu. 2018-19 sezonunun Cenk’in düşüşü başladı. Koca sezonda sadece 10 maçta sahaya ilk 11’de çıktı. Fizik gücü Premier Lig standardının çok altında kaldı. Koca sezonu 3 golle kapattı. 2019-20 sezonuyla Cenk Tosun artık yokları oynadı. Bu sezon sadece 7 dakika süre alan Cenk, Arda’nın yanlışını tekrarlayan isim oldu. 27 yaşından sonra kayıplara karıştı.

ERKEN PREMİER LİG HEVESİ

Arda, Cenk derken Ozan Kabak’ı anmadan geçmek olmaz. Galatasaray’da geçirdiği yarım sezon Ozan’ı Bundesliga’ya taşımaya yetti. 2018-19 sezonunun devre arasında Stuttgart’a transfer olan Ozan, kısa sürede ilk 11’in değişmezi oldu. Stuttgart performansını gittiği Schalke 04’te geride bıraktı.

Artık Bundesliga’nın yükselen yıldızıydı hem de henüz 20 yaşını görmeden. Liverpool defansının emniyet supabı Virgil van Dijk sakatlığından sezonu kapatınca, geçen yılın şubat ayında kiralık olarak Liverpool’a gitti. Liverpool saat gibi işleyen bir kadroya sahipti. Hele takımın yıldızı Virgil van Dijk’in yokluğunu doldurmak için gelmek büyük meydan okumaydı. Van Dijk ve Matip’in yokluğunda Klopp, Ozan’ı zorunlu sahaya sürdü. Ancak Bundesliga ile Premier Lig arasındaki kalite farkı Ozan’a birkaç beden büyük geldi. 9 maçta forma bulan Ozan, hatalarıyla dikkat çekti. Sınıfı geçemeyen Ozan, sezon sonu Liverpool’dan ayrıldı. Norwich’e kiralanan Ozan Kabak, Premier Lig’de kaldı ama formayı bulmakta zorlandı. Bu sezon şu ana kadar sadece 9 maçta şans buldu. Ozan Kabak henüz 21 yaşında. Akıllı bir transfer stratejisiyle uzun yıllar adından söz ettirir. Yoksa kariyerinin başında vasatın altına hızla iner.

YANLIŞ TRANSFER

Adaşı Ozan Tufan ise sezon başında Watford’a kiralık gitti. Yarım sezon kaldığı İngiliz ekibinde 7 maçta şans bulup sahada 335 dakika kaldı. Akıllara ‘top taca çıksın diye dua ediyorum’ sözleri kaldı. Devre arasında yeniden Fenerbahçe’ye döndü.

Elbette Merih Demiral’a da değinmeden geçmeyelim. Juventus’a gitme hatasını şimdilik Atalanta’ya kiralanarak aştı. Bu isimlerin hepsi yetenekli oyuncular. Ancak kulüp veya lig tercihini yanlış yaptılar. Cengiz Ünder, Roma’da yakaladığı ivmeyi Leicester City’ye giderek heba etti. Marsilya’ya tercihiyle kariyerini kurtardı. Umarım Cengiz, sezon sonu Roma’ya dönmez ve kariyerini Fransa’da devam ettirir. Tıpkı doğru tercih yapan Burak Yılmaz ve Zeki Çelik gibi uzun vadede kazanan hem kendisi hem de Türk futbolu olur.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin