AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışında yaşayan ve son 3 yılda vergi mükellefi olmayanların 20 yıl vergiden muaf tutulacağını duyurdu. Erdoğan, “Yurt dışında yaşayan ve son 3 yılda ülkemizde vergi mükellefi olmayan kişilerin ülkemize gelmeleri halinde 20 yıl boyunca yurt dışı kaynaklı gelir ve kazançları için Türkiye’de vergi almayacağız.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı Yatırım İçin Güçlü Merkez Programı”nda konuştu. Yatırımcılara yönelik önemli vergi avantajları sağlayacaklarını belirten Erdoğan, programla birlikte ekonomiyi canlandırmak amacıyla kapsamlı vergi indirimleri ve teşviklerin hayata geçirileceğini söyledi.
Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
”İstanbul Finans Merkezi’nde faaliyet gösteren şirketlere tanınan vergi kolaylıkları daha da artırılacak.
Transit ticaret ve yurt dışı alım-satım aracılık kazançları üzerindeki vergi indirimi yüzde 50’den yüzde 100’e çıkarılacak; bu gelirlerden kurumlar vergisi alınmayacak. Bu avantaj, İstanbul Finans Merkezi dışındaki transit ticaret faaliyetlerini de kapsayacak ve söz konusu kazançların yüzde 95’i vergiden muaf tutulacak.
Küresel firmaların bölgesel yönetim merkezlerini Türkiye’ye taşımasını teşvik eden düzenlemeler yapılacak. Bu şirketlerin yurt dışı operasyon gelirlerine de vergi avantajı sağlanacak.
İstanbul Finans Merkezi içindeki kazançların tamamen (yüzde 100), merkez dışındaki kazançların ise yüzde 95’i 20 yıl süreyle kurum kazancından indirilebilecek.
Yatırım süreçlerini hızlandırmak için “tek durak büro” uygulaması başlatılacak; şirket kuruluşu, izinler, vergi ve SGK işlemleri tek elden yürütülebilecek.
İhracatçılara yönelik kurumlar vergisi indirimi getirilecek: İmalatçı ihracatçılar için oran yüzde 9’a, diğer ihracatçı firmalar için ise yüzde 14’e düşürülecek.
Döviz kazandırıcı faaliyetler için yeni teşvikler devreye alınacak.
Yurt dışında yaşayan ve son 3 yılda Türkiye’de vergi mükellefi olmayan kişilere 20 yıl boyunca yurt dışı gelirleri için vergi muafiyeti tanınacak; yalnızca Türkiye içindeki kazançları vergilendirilecek. Bu kişiler için veraset ve intikal vergisi oranı yüzde 1 olarak uygulanacak.
Yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesini özendiren düzenlemeler yapılacak; para, altın ve menkul kıymetler düşük vergiyle yurda sokulabilecek.
Dijital şirket uygulaması sayesinde şirket kuruluş ve yönetim süreçleri hızlandırılacak ve esnek hale getirilecek.”
