Erdoğan, “Gidiyorlarsa gitsinler” dedi, bin 938 doktor izin istedi 

TR724 ÖZEL | 

Türkiye’nin doktorları şiddet, maaş yetersizliği, mobingten gibi sebeplerle kamudan ayrılma kararı alıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, yurtdışına gitmek zorunda kalan veya özel sektöre geçen hekimler için söylediği “Gidiyorlarsa gitsinler” şeklindeki sözleri de doktorların Türkiye’den ayrılma kararlarında temel etken oldu.

Tr724’ün Sağlık Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgilere göre; 2022 yılının ilk 10 ayında bin 938 doktor daha Türk Tabipleri Birliği’ne (TBB) başvurarak iyi hal belgesi başvurusunda bulundu. Başvuruların büyük çoğunluğuna TBB, olumlu yanıt verdi. Kaynakların aktardığı bilgilere göre; yıl sonuna kadar bu başvuruların 3 bine ulaşacağı belirtiliyor.

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında aralarında Sağlık Bakanlığı’nın bulunduğu onlarca kurumda, doktor, asker, polis, avukat ya da sivil memur pozisyonunda yaklaşık 150 bin personel kamudan atıldı. Bunların yerine ise Ak Parti ve MHP teşkilatlarında yakın kişiler atandı. Ancak bu atamalar bile kamu görevlilerini memnun etmedi. Bu kurumlardan birisi de Sağlık Bakanlığı. Bakanlık, aralarında profesör, doçent ve uzman hekimleri ‘terör örgütü’yle iltisak iddiasıyla kamudan ihraç etti. Ancak yeni atanan doktorları ve akademisyenleri de Sağlık Bakanlığı mutlu etmedi. Son iki yılda binlerce doktor farklı sebeplerden dolayı kurumdan ayrılma kararı aldı. Hayatlarını Avrupa’da ya da Amerika’da devam ettirme yönünde bir tercihte bulundu. Bu kapsamda doktorlar, TBB’nin kapısını çaldı. TBB, doktorların başvurularını inceleyerek kısa süre içerisinde ‘iyi hal belgesi’ verdi. Ulaşılan bilgilere göre; 2022’nin ilk sekiz ayında bin 683 doktor iyi hal belgesi için başvuruda bulundu. Eylül ayının bitimiyle birlikte bu sayı bin 938’e ulaştı.

Başvurucuların büyük çoğunluğunu alanında uzman doktorlardan oluşuyor. Bu sayının da her geçen gün katlanarak arttığına dikkat çekiyor. Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” şeklindeki demecinin de sağlık personelleri içerisinde büyük bir kırılma meydana getirdiğine vurgu yapılıyor. Yine Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere farklı şehirlerde açılan şehir hastanelerinin de doktorların çalışma yükünü artırdığına vurgu yapıyor. Yine mesleklerini yurtdışında yapmaları halinde daha az çalışma saatleri ve daha fazla gelir düşüncesi de ülkeden ayrılma gerekçeleri içerisinde yer alıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin