Toplantı 1 saat sürdü; Erdoğan geri adım atmasa, Biden görüşmeyecekti

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen G20 Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme sona erdi. 20 dakika olarak planlanan görüşme 1 saat 5 dakika sürdü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın görüşmede “ABD’nin Türkiye’nin Rus S-400 füze sistemine sahip olması konusundaki endişelerine dikkat çektiği” belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen G20 Zirvesi çerçevesinde ikili bir görüşme için bir araya geldi. Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD’li bir gazetecinin, “Türkiye’ye F-16’ları vermeyi planlıyor musunuz?” sorusuna Biden, “İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

Görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken da görüşmede hazır bulundu.

ERDOĞAN GERİ ADIM ATMASA, GÖRÜŞME OLMAYACAKTI

ABD’li bir yetkili bugün bir araya gelmeleri beklenen Biden’ın Erdoğan ile görüşmesine dair gazetecilere yaptığı açıklamada, “Başkan gelecekte bu tür krizler gibi krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmaları gerektiğini işaret edecek ve acele eylemlerin ABD-Türkiye ortaklığı ve ittifakına faydası olmayacağı mesajını verecek.” dedi. Yetkilinin açıklamasına göre eğer Erdoğan, ABD elçisini sınır dışı etseydi Biden ile ikili görüşme de gerçekleşmeyecekti. Reuters’a konuşan yetkili, geçtiğimiz hafta 10 büyükelçi krizine atıfta bulunarak, “Başkan kesinlikle, gelecekte o tür krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmamız gerektiğini ve aceleci davranışların ABD-Türkiye ortaklığı ile ittifakına fayda getirmeyeceğini söyleyecek.” dedi. 

 

GÜNDEM YOĞUN

G20 Zirvesi için Roma’da bulunan Biden’ın Erdoğan ile Türkiye’nin F-16 satın alma talebini de görüşmesi bekleniyor. Görüşmede iki ülke arasındaki savunma alanındaki ilişkileri Suriye ve Libya konularının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Biden ve Erdoğan son olarak Haziran’da Brüksel’de yapılan NATO Zirvesi çerçevesinde ikili bir görüşme gerçekleştirmişti. Reuters, Türkiye’nin ABD’den 40 yeni Lockheed Martin üretimi F-16 savaş uçağı ve mevcut F-16 uçakları için 80 modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunduğunu duyurmuştu.

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alan Türkiye’yi ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesinden çıkarmıştı. Türkiye programdan çıkarılmadan önce 100 adet F-35 satın almayı planlıyordu.

BEYAZ SARAY’DAN S-400 VURGUSU

Beyaz Saray’dan ikili görüşmeye dair yapılan yazılı açıklamada Biden, “Yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıklarımızı etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi.” denildi.

Türkiye’nin Afganistan’daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkılardan dolayı Biden’ın görüşmede takdirini dile getirdiği kaydedildi. “Liderler, Suriye’deki siyasi süreci, ihtiyaç sahibi Afganlara insani yardımın ulaştırılmasını, Libya’daki seçimleri, Doğu Akdeniz’deki durumu ve Güney Kafkasya’daki diplomatik çabaları ele aldı.” ifadeleri kullanıldı.

“Başkan Biden, savunma ortaklığımızı ve Türkiye’nin bir NATO Müttefiki olarak önemini yeniden teyit etti, ancak ABD’nin Türkiye’nin Rus S-400 füze sistemine sahip olması konusundaki endişelerine dikkat çekti” denilen açıklamada Biden’ın ‘barış ve refah için güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının ve hukukun üstünlüğünün önemini vurguladığı’ aktarıldı.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin