En iyisi esnememek!

Çok yorulduğunuzda ya da uykunuz geldiğinde esnersiniz. Araştırmacılar henüz sonuca varamasa da esneme bir tür uyku görünümü hali olarak tanımlanıyor. Niçin esnediğinizi destekleyen çok az araştırma var. Ama buna yönelik sayısız teori bulunuyor. Öncelikle sadece yorgun olduğunuzda esnemiyorsunuz. Söylendiği gibi oksijen eksikliğini de yansıtmıyor. Derin nefes alamamaya tepki olabileceği belirtiliyor. Araştırmalar, can sıkıntısıyla arttığını gösteriyor.

Bulaşıcı olduğu tezi doğrulanmış durumda. Bir araştırmada, esneme videoları izleyenlerden yüzde 50’sinin esnemeye başladığı saptandı. Bu durum hayvanlar arasında da aynı. Sahibinin esneme sesini duyduktan sonra köpeklerde esnemeye başlıyor. Hatta esnemeyle ilgili bir şey düşündüğünüzde ve okuduğunuzda esnemeniz tetikleniyor.

Yapılan bir başka araştırmaya göre ise, esneme yakın arkadaş, dost, akrabalar arasında en bulaşıcı halini alıyor. Bir kişiyle genetik ya da duygusal olarak bir bağınız varsa esnemeye yakalanma şansınız daha yüksek. Çünkü Empati teorisine bağlı olarak, yakın arkadaşlar ve akrabaların birbirine karşı olan hislerinin daha güçlü olduğu kabul ediliyor.

Hastalık belirtisi olabilir

Arkasında bilimsel bir açıklama olmasa da esneme uzunluğunu 6 saniye olarak kabul ediliyor. Bu sürede kalp atışı hızlanıyor. Esnedikten sonra vücudunuzda birtakım psikolojik değişimler oluşuyor.  Aşırı esneme bazı durumlarda ciddi uyku eksikliğinin arkasındaki sebep olabilir. Bu da kalp ya da beyin sorunlarına işaret edebilir.

 

****

Bunları yapın soğan gözünüzü yakmasın!

Soğanı hazırlama ve kesme tekniğinizi değiştirerek göz yaşlarınıza engel olabilirsiniz. Soğanları soymadan veya kesmeden önce 30 dakikada buzdolabında soğutun. En son kökünü soyun ya da kesin. Çünkü soğandaki sülfürik bileşenler en yoğun olarak kökünde bulunur.

Keskin bıçak kullanın. Böylece dokular üzerinde daha az baskı uygulanır ve sülfürik bileşenlerin salınması en aza iner. Keskin bıçak dilimlemenizi kolaylaştırır ve soğanın buharıyla temas etmenizi en aza indirir. Doğrarken pencere açın ya da kokulu bir mum yakın. Mumun sıcak alevi gözyaşına neden olan buharı çeker ve havaya yayılan buhar miktarını azaltır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin