Eliniz sebepsiz yere titremez!

Ellerde istirahat halinde veya hareket esnasında istemsiz olarak ortaya çıkan ritmik hareketler yani el titremesi günlük yaşamı olumsuz etkileyen rahatsızlılardan biri. Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü el titremesine yol açabiliyor. Ancak bu durum bazen ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.

En çok görülen türü heyecan, öfke, korku gibi ruhsal durum değişimlerinde ortaya çıkanıdır. Sakinleşince kaybolan tablo fizyolojik tremor diye adlandırılıyor. Sık rastlanan bir başka türü ise esansiyel tremor. Bu titreme tipi, genellikle tek taraflı başlıyor ve ardından diğer ele geçiyor. Başlangıçta sadece duygusal durumlarda olurken, bu durum zamanla artabiliyor. Kişiler yalnızken daha rahat olmalarına rağmen başkalarının yanında titreme endişesiyle heyecanlandıklarında titreme daha da artıyor. Bu nedenle bazı hastalar, kendilerini toplumdan soyutlayabiliyor, hatta mesleklerini bile terk edebiliyor.

Titreme süreç içinde artarak bacaklar, baş, gövde, çene, dil, ses gibi vücudun diğer kısımlarına da yayılabiliyor. Eşlik eden başka bir nörolojik tanı olmadığı gibi, titreme bir hareket esnasında belirgin veya duruşa bağlı olabiliyor. Kişide sıvı gıdaların içilmesinde ve yazı yazma gibi ince motor hareketlerde zorlanma görülebiliyor. Genellikle 40 yaş sonrasında karşılaşılsa da, hastalık gençlerde de ortaya çıkabiliyor. El titremesinde ailesel geçiş oranı yüzde 50 olarak kabul ediliyor. Bu hastaların yüzde 20’sinde Parkinson görülmesi de bir başka veri.

Özellikle genç erişkinlerde kanda şeker düşmesi atakları sonrası yaşanan  el titremelerinin yaşam kalitesini düşürdüğüne işaret eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sevin Balkan, buna sebep olan faktörleri şöyle sıralıyor:

  • Fazla alkol kullanımı
  • Hipertiroidi yani zehirli guatr
  • Epilepsi
  • Multipl skleroz yani MS hastalığı
  • Beyincik hastalıkları
  • Beyin damar hastalığı
  • Bazı ilaçların kullanılması
  • B12 vitamini yetmezliği
  • Vücuttaki istemsiz kasılmalara neden olan distoni
  • Vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybetmesi.

Bir hastalıktan çok, bir belirti olan el titremesinin tedavisinde amacın sadece bu durumu geçirmek olmadığını belirten Prof. Balkan, ‘Varsa, uyaran ve bu tabloya yol açan nedeni de ortadan kaldırmak ya da bir hastalık söz konusuysa buna yönelik tetkikler yaparak tedavi uygulamak gerekir.‘ diyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin