Efsane olmanın yolu Avrupa arenasından geçiyor 

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Türkiye’de yerli teknik direktör denince akıllara yıllarca Fatih Terim, Şenol Güneş ve Mustafa Denizli geldi. Hem kulüp hem de milli takım düzeyinde Türkiye’nin A sınıf teknik adamları oldu. Bu isimlerin yanına Ersun Yanal, Aykut Kocaman, Hamza Hamzaoğlu, Ertuğrul Sağlam eklenmiş olsa da uzun soluklu olmadılar. Şimdilerde yerli denince ilk akla Abdullah Avcı geliyor. Yükselen yıldız isim ise İlhan Palut. Avcı, Trabzonspor, Palut ise Konyaspor’la başarılı bir kariyere imza atıyor. Ancak iki ismin hükmü ne yazık ki, sadece Edirne – Kars arasında geçiyor. Avrupa’da esameleri okunmuyor. Başarının taçlandırılması için Edirne dışına çıkmak gerekiyor. Tıpkı, Terim, Güneş ve Denizli gibi. 

Abdullah Avcı, teknik adamlıkta istikrarı yakalayan isimlerden biri. Başakşehir’i sıradan bir takım olarak alıp, zirveye oynayan bir takıma dönüştürdü. Ligi zirve hattında bitiren Başakşehir, Avcı’nın yıllardır taşlarını döşediği takım Okan Buruk yönetiminde şampiyonluk sevinci yaşadı. Bu başarıda Buruk kadar Avcı’nın da emeğinin olduğu konusunda çoğunluk hemfikir. Başakşehir sonrası gelen Beşiktaş serüveni sadece yarım sezon sürdü. Beşiktaş’tan kovulan isim olarak geldiği Trabzonspor’a sabırla rengini çaldı. 39 yıllık şampiyonluk hasretini Karadeniz ekibi, Avcı yönetiminde sonlandırdı. Sahasında yenilmez armadaya dönüşen Karadeniz ekibinin artık başarı kriteri Avrupa sahnesiydi. 

Abdullah Avcı uluslararası arenada ilk sınavını A Milli Takım’la verdi. 17 Kasım 2011-20 Ağustos 2013 arasında A Milli Takım’ı çalıştıran Avcı yönetiminde 18 maça çıktık. Bu maçlardan 12’si dostluk müsabakasıydı. Avcı’nın kalitesini konuşturacağı yer 2014 Dünya Kupası grup elemeleriydi. Rakiplerimiz Hollanda, Romanya, Macaristan, Andorra ve Estonya idi. Gruplarda Avcı yönetiminde çıktığımız 6 maçın 3’ünde sahadan mağlup ayrıldık. Andorra ve Estonya gibi grubun en zayıf iki takımını yenip, sahamızda o yıllarda sıradan bir görüntü veren Macaristan’la berabere kaldık. Avcı döneminde hafızalarda kalan tek maç, deplasmanda 3-1 yendiğimiz Portekiz müsabakası oldu. Hemen hatırlatalım bu bir hazırlık maçıydı. Avcı yönetiminde çıkılan 18 maçta 6 galibiyet ve 4 beraberlik gelirken, 8 maçta sahadan yenik ayrıldık. Umutla başlayan Avcı dönemi hüsranla bitti. 

Abdullah Avcı, kulüp kariyerinde Başakşehir, Beşiktaş ve Trabzonspor’un başında Avrupa kupalarında çıktığı 31 maçın 27’sinde galibiyet sevinci yaşayamadı. Bu karşılaşmalarda 17 mağlubiyet, 10 beraberlik ve 4 galibiyet gördü. Avrupa arenasında ilk deneyimini Başakşehir ile yaşayan Avcı, turuncu-lacivertli takımın başında 18 karşılaşmaya çıktı. Avcı yönetiminde Başakşehir, 18 maçta 3 galibiyet, 7 beraberlik, 8 mağlubiyet yaşadı.

İkinci deneyimini Beşiktaş’la Avrupa Ligi’nde yaşayan Avcı, oldukça kötü bir istatistik yakaladı. Avcı’nın kenarda olduğu 6 maçın 5’inde Beşiktaş sahadan mağlup ayrıldı. Sadece bir kez galibiyet sevinci yaşadı. Avrupa Ligi K Grubu’nda sadece Slovan Bratislava’yı yenen Avcı’lı Beşiktaş 3 puanla grup sonuncusu oldu. 

Trabzonspor, teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde iki sezonda Avrupa Konferans Ligi, Şampiyonlar Ligi play-off turu ve Avrupa Ligi’nde olmak üzere 7 karşılaşmaya çıktı. Bordo-mavililer, bu maçlarda 4 mağlubiyet, 3 beraberlik alarak ligdeki başarısını Avrupa kupalarında gösteremedi ve taraftarını üzdü. Şampiyonlar Ligi play-off turunda FC Kopenhag’a elenen Trabzonspor, Avrupa macerasına Avrupa Ligi’nde devam ediyor. Gruptaki ilk maçında Macar ekibi Ferencvaros’a konuk olan Trabzonspor, 16. dakikadan itibaren 10 kişi oynayan rakibine 3-2 yenilmekten kurtulamadı. 

Teknik adamlık serüvenine Hatayspor’la yaşayan İlhan Palut, takımını 2. Lig Kırmızı gruptan 1. Lig’e çıkarmayı başardı. Hatayspor sonrası durağı Göztepe olan Palut, İzmir ekibiyle 47 maça çıktı. 1,5 yıl süren Göztepe dönemini Ocak 2021’de sonlandıran İlhan Palut’un bir ay sonra yeni adresi Konyaspor oldu. Geçen sezon Konyaspor, Palut yönetiminde uzun süre Trabzonspor’la zirve mücadelesi verdi. Son dönemeçte Fenerbahçe’ye geçilen Palut’un ekibi sezonu 3. sırada bitirdi. Avrupa Ligi’nde Türkiye’yi temsil etme hakkını kazanan Konyaspor, Avrupa serüvenine 2. Eleme Turu’nda Bulgar ekibi BATE Borisov eşleşmesiyle başladı. İki maçta da rakibini yenip 3. Eleme Turu’nda Vaduz’un rakibi oldu. 

Vaduz, Avrupa futbolunun averaj ülkesi Liechtenstein’in takımı. Ancak bu ülkede lig olmadığı için Vaduz, İsviçre liginde mücadele ediyor. Elbette en üst ligde değil. İsviçre 2. Ligi’nde mücadele eden Vaduz, 7 maçta sadece 3 beraberlik alırken, 4 kez yenildi. 3 puanla sondan ikinci sırada bulunuyor. Konyaspor – Vaduz eşleşmesi yüzümüzü güldürdü ama sonuç hüsran oldu. Konyaspor sahasında 4-2 yenildiği rakibiyle deplasmanda 1-1 berabere kalıp Avrupa defterini erken kapatanlar listesine dahil oldu. 

Vaduz’dan iki maçta 5 gol yiyen Konyaspor, Palut yönetiminde geride kalan 6 haftada rakiplerine gol sevinci yaşatmadı. Konyaspor; Başakşehir, İstanbulspor, Fenerbahçe, Giresunspor ve Hatayspor karşısında gol yemeyerek ilk 6 haftada kalesine duvar ördü ve 36 yıl sonra bir ilki başardı. Bu başarıyla birlikte 1986-87 sezonunda Trabzonspor’dan sonra ilk 6 haftada gol yemeyen ilk takım olan Konyaspor, savunma istatistiklerindeki başarıyı sahaya da taşımış oldu.

Avcı ve Palut, Türkiye sınırları içinde en başarılı yerli hocalar. Ancak bu başarı Edirne dışına taşınmadığı müddetçe eksik kalıyor. Avcı’nın hala bunu gösterme şansı var. Palut için ise bu sezon Avrupa defteri kapandı. İki ismin başarısını küçümsemiyorum. Kesinlikle haklarını teslim şart. Sadece eksik noktaya dikkat çekmek istedim. Yerel başarıyı uluslararası arenaya taşıyamayanlar efsane olamıyor. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin