Doğu’nun yeni kızı: Maryam Navaz

HABER ANALİZ | YÜKSEL DURGUT

Genç yaşında babasının öldürülmesi ile siyasete giren Benazir Butto’yu dünya, “Doğu’nun kızı” olarak tanıdı. Ancak 2007 yılında bir suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından “Doğu” büyük bir travma geçirmişti. Şimdilerde Butto’nun 1980’lerde gittiği yolu takip eden bir başka kadın lider gündemde. Pakistan Müslüman Birliği Lideri Maryam Navaz, ülkede bir heyecan dalgasına yol açtı.

Halen sürgünde yaşayan eski Başbakan Navaz Şerif’in kızı olan Maryam Navaz hemcinsi Benazir Butto gibi arkasındaki milyonları hükümete ve askeri vesayete karşı harekete geçiriyor. Pakistanlı generaller ise mitinglerinde babasına yapılan yanlışların intikam almak istediğini söyleyen bu kızdan endişe duyuyor. Maryam Navaz bunu bildiği için konuşmalarında cömertçe babasından alıntılar yapıyor. Eski Başbakan Navaz Şerif, şu anda hasta ve Londra’da sürgünde. Mahkeme sürecinde izinli olarak tedavisini tamamlamak için İngiltere’ye giden ancak geri dönmeyen Şerif için Pakistan hükümeti ‘geri dönmesi’ çağrısında bulunmuş ancak Şerif dönmeyeceğini ilan etmişti.

BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️

Pakistan’da Şerif ailesinin üçüncü neslinin en büyüğü olan Maryam Navaz 1973 doğumlu. Ülkenin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine halkla temas kurup kötüleşen ekonomik durumu gündeme getiriyor. Siyaset dilini Benazir Butto’dan aldığı konuşmalarında ve tavırlarında ortaya çıkıyor.

1999 yılında babası Navaz Şerif hükümetini deviren General Pervez Müşerref darbesinin ardından, ailesiyle birlikte Suudi Arabistan’a gönderilmeden önce dört ay ev hapsinde kaldı. 19 yaşında evlenen ve şu anda büyükanne olan Maryam, askeri rejimin çöküşünden sonra 2010’ların başında siyasette aktif hale geldi. 2013 genel seçimlerinde babasının partisinin seçim kampanyasından Maryam sorumluydu. Pakistan Müslüman Birliği-Navaz Grubu (PML-N), 342 üyeli Ulusal Meclis’te 166 sandalye kazandı. Şerif üçüncü kez Başbakan olmuştu.

BABASI TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Aile ve parti içinde Maryam, liderliği devralmak için kardeşleri karşısında babası tarafından desteklendi. Pakistan Yüksek Mahkemesi, 2018 yılında Panama Belgelerinde adı yayınlanan Şerif’i kamu görevinden aldı. Pakistan Başbakanı İmran Han’ın iktidara gelmesinin ardından hükümet, yolsuzlukla mücadele adına muhalefete karşı savaş açtı.

Maryam, ordu tarafından desteklenen rejime karşı mücadelede birden kendisini ön saflarda buldu. Katıldığı mitingler manşetlerde yankı bulmaya başladı. Maryam’in siyasi kariyerindeki en büyük imtihan Pakistan Ordusu olacak. 2006’da babası, o dönem Benazir Butto ile el ele vererek bölgede bir sivilleşme havası yakalamış ve Müşerref rejimini devirmek için çabalamıştı. Şimdilerde de Maryam, ordunun İmran Han hükümetine verdiği desteği özellikle konuşmalarında vurguluyor. Generallerle dans, onun siyasi geleceğini de belirleyecek.

BUTTO’NUN YOLUNDA

‘Doğunun kızı’ Benazir Butto Nisan 1986’da sürgün hayatından Lahor’a döndüğünde genç bir kadındı. Havaalanında Benazir ile buluşmaya gelen kalabalık, General Ziya’ül Hak askeri diktatörlüğünün ortadan kaldırabilmesi için Butto’ya büyük destek verdi. Benazir, 10 Nisan 1986 yılındaki ilk mitinginden itibaren idam edilen babası eski Başbakan Zülfikar Ali Butto ve Fransa’da zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilen kardeşi Shah Nawaz’dan bahsetti. Ailesini her halükarda ön planda tutması kendisini Başbakanlık koltuğuna hatta Müslüman dünyanın ilk kadın başbakanı olmaya kadar götürdü.

Maryam Navaz da, Benazir’in mitinglerindeki bu dili kullanarak İmran Han hükümetini ilk seçimde devirebilmek için kamuoyunu ikna etmeye çalışıyor. Maryam sık sık babasının siyasi sürgüne gönderilmesinden ve annesinin cenazesine katılamamasını anlatıyor. Şerif’i 10 yıl hapse gönderen ve ona yedi yıl hapis cezası veren yolsuzlukla mücadele davasının siyasi amaçlı olduğunu söylüyor. Ancak Navaz Şerif’in ailesinin denizaşırı şirketlerde büyük miktarlarda servetleri olduğu iddiası Panama Belgeleri’nde ortaya çıkmıştı.

Maryam Navaz, Ekim 2019’da hapse atılıp serbest bırakılmasının ardından siyasi bir silaha dönüştü. “İki kez hapse girdim ve bir kadın olarak hapishanede nasıl muamele gördüğümden bahsedersem, hükümet halkın önüne çıkmaya cüret edemez,” diyerek meydan okudu.

PAKİSTAN HALKI ‘DRAMA’ SEVİYOR

Pakistan halkı Güney Asya siyasetinin bir özelliği olan büyük siyasi dramayı seviyor. Tek partinin baskın olduğu dönemlerde bu duygu pek öne çıkmıyor. Ancak Pakistan halkı bunu Benazir Butto döneminde de yaşadı. Şimdi de benzer dram yaşanıyor. Maryam’in hikâyesinde de bu duygusal bağ hissediliyor.

Navaz’ın bu coşkusu Benazir Butto ve Hintli siyasetçi Jayaram Jayalalithaa gibi çeşitli Güney Asyalı güçlü kadın liderlerin karakterine benzetiliyor. Maryam Navaz’ın ilk seçimlerle birlikte Parlamento’ya girmesi halinde ordu ile ne tür bir ilişki içerisinde olacağı merak konusu. Ancak ordudan önce diğer siyasi liderlerle arasını sıcak tutmaya çalışıyor. Birçok defa özel görüşmeleri medyaya yansıyan Beneazir Butto’nın oğlu Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilawal Butto Zardari de bu liderlerden birisi. İkilinin öncelik hedefi İmran Han’ı devirmek.

Maryam, güvenlik gerekçelerinden dolayı daha önce hiçbir Pakistanlı siyasinin giremediği yerlere giderek halk ile kucaklaşarak sevgilerini kazanmaya çoktan başladı. Bir programdan diğerine giderken yol kenarlarında vatandaşlarla çay, kahve içiyor, sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanıyor. “Doğu’nun yeni kızı” şimdiden Asya’da siyasi arenayı ısıtmaya başladı bile.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin