CHP, ‘Beşli çete’nin kamu zararının tespiti için Meclis araştırması istedi

Dünyada en fazla kamudan ihale alan ilk 10 şirket arasında yer alan Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol inşaat firmalarının kamuyu ne kadar zarara uğrattığının tespit edilmesi için CHP, Meclis araştırması istedi.

18 yıllık AKP iktidarı boyunca yandaş müteahhitlerin daha fazla ihale alması için yasal engellerin kaldırılması için Erdoğan rejimi, 60 kez ‘Kanun Değişikliği Teklifi’ ve 8 kez ‘Kanun Hükmünde Kararname’ olmak üzere toplam 198 maddesinde değişikliği yaptı.

KYK borçlarını ödemeyen öğrencilere, vergisini ödeyemeyen esnafa haciz gönderen AKP iktidarı yandaş müteahhitlere ait şirketleri 128 kez vergiden muaf tuttu. Son 10 yılda Cengiz İnşaat için 30, Kolin İnşaat için 36, Makyol İnşaat için 24, Kalyon İnşaat için 19 ve Limak İnşaat için de 19 kez vergi, resim ve harç istisna belgelerine (VRHİB) yeniden tanzim edildi. Beşli çete olarak adlandırılan Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol inşaat firmalarına verilen kamu ihalelerinde döviz üzerinden uygulanan Hazine garantisiyle milyarlarca dolar yandaş şirketlerin kasasına aktı.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, “kamu ihalelerine ilişkin şartname ve sözleşmelerde bulunmayan indirim, tahsis, vergi teşviki, erteleme gibi uygulamaların ihale sonrasında devreye sokulduğu” belirtildi.

HAKSIZ ZENGİNLEŞME YOLU

Söz konusu durum karşısında “tam rekabetin önlendiği ve kamu zararına sebebiyet verildiğine” dikkat çekilen gerekçede şunlar kaydedildi:

“Kamu ihalelerinde şeffaflığın ve rekabetin sağlanamaması; kamu kaynaklarının çarçur edilmesine, kamu zararına, yoksul halktan müteahhitlere kaynak transferine ve birilerinin haksız zenginleşmesine yol açmaktadır. Son yıllarda yapılan kamu ihaleleri incelendiğinde, büyük ihalelerin hemen hemen hepsinin Kalyon, Limak, Kolin İnşaat, Cengiz Holding, Makyol ve Özgün Yapı gibi şirketler tarafından alındığı görülmektedir. Bu şirketler, Türkiye’de aldıkları ihalelerle dünya sıralamasına bile girmiştir. İhaleyi yapan kuruluşlar, ihalelerin herkese açık yapıldığını, en düşük veya en yüksek fiyatı verenlerin ihaleyi kazandığını açıklasalar da ihalelerden sonra, ihale şartnameleri veya sözleşmelerde yer almayan ve kazanan şirketlere ek kazançlar sağlayacak düzenlemelerin devreye sokulduğu görülmektedir. Bu nedenlerle kamu ihalelerine ilişkin şartname ve sözleşmelerde, şirketlerden gelen talepler doğrultusunda sonradan yapılan değişikliklerle oluşan kamu zararının boyutunun saptanması, kamu ihalelerinin şeffaf ve rekabetçi koşullarla yapılmasını sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin