Cezaevinden çıkan Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay: Kadın tutsaklara özgürlük için nöbet şart

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi davasında haklarında tahliye kararı verilen Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden çıktı.

Tahliye edilen Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ı cezaevi önünde çok sayıda gazeteci, yazar ve akademisyen ile dostları “Özgür basın susturulamaz” sloganları ile karşıladı.

Necmiye Alpay: Kadın tutsaklara özgürlük başlığı altında nöbet tutmak şart

Necmiye Alpay, “Tahliye kararını duyunca ne hissettiniz?” sorusuna şu cevabı verdi: İçeride kalan kadınlar olduğu için kötü hissediyorum. Yarın nöbete gelmeyi düşünüyorum. Tabi ilk yarın ne yaparım diye düşünmek oldu. Tabi ki nöbete geleceğim, cumartesi Cumhuriyet’e giderim, Barış Vakfı’na diye düşünürken birden anladım ki yarın nöbet olmayabilir. Onu anlayınca çok fena hissettim ve burada ilan ediyorum, lütfen bunu düşünelim, bizim adımız olmadan da kadın tutsaklara özgürlük başlığı altında nöbet tutmak şart. Çünkü baskılar burada artıyor.

Aslı Erdoğan: İçerideki o 20 kadından çok şey öğrendim, bundan dört ay önceki Aslı ile şimdiki Aslı çok farklı

Aslı Erdoğan ise duygularını şöyle dile getirdi: Çok banal bir cümle ama girenle girmeyen birbirini anlamaz. Belki de iyi bir deneyim egonuzun sivri yanları törpüleniyor. İçerideki o 20 kadından çok şey öğrendim. 4 buçuk ay önceki Aslı’ya göre hayata daha bağlıyım. Birinci tahliye şokundan sonra kendimi aylarca, yıllarca kalmaya şartlandırmıştım. Bugün de tahliye olurken sanki son anda bile gelip ‘yanlışlık oldu’ deyip geri durduracaklarmış gibi hissettim. 4 buçuk ay içerde düşündüm ‘Neden beni aldılar?’ sorusunun cevabını bulamadım. Ben hala yanlışlık olduğunu düşünüyorum herhalde başka biriyle karıştırdılar. Siyaseten özellikle Kürt meselesinde kendimi asla önemli bir figür olarak görmedim. Sadece Özgür Gündem gazetesinde değil diğer bütün gazetelerde de yazan en yumuşak kalemlerden biri olarak kendimi görüyorum. Ya da ben kendimi öyle görüyorum. Hala düşünüyorum cevap bulamadım belki bir yanlışlık belki gerçekten arkasında bir anlam vardır. Ama bir güvercin öldürmek şahin öldürmekten daha çok tepki çeker ya insanlar da ‘Bu kadın da hapse girdiyse biz ne olacağız?’ diye düşünmüş olabilirler. Çünkü politik kimliğimle tanınmadığım gibi edebiyatçı, yazar kimliğim ile tanınan biriyim diye düşünüyorum.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin