CANLI BLOG | Buça’daki katliam sonrası, Rusya’ya yeni yaptırımlar gündemde

Rusya’nin Ukrayna’yı işgal girişimi 40. gününde. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın gizli seferberlik ilan ettiğini ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia etti. Buça’da, yüzlerce sivilin öldürüldüğü katliam uydu görüntüleriyle doğrulandı. Avrupa Birliği, Buça’da Rus güçlerin çekilmesinin ardından ortaya çıkan sivil ölümleri sonrası beşinci dalga yaptırımlar için harekete geçti. Heyetler arasındaki müzakerelerde ise 4 ana başlık var.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum şöyle:

‘Rusya, 60 bin paralı askeri silah altına alıyor’ iddiası

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın gizli seferberlik ilan ettiğini ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 7 düşman saldırısı geri püskürtüldü. 2 zırhlı araç ve 43 otomobil, 3 adet savaş uçağı, 1 helikopter ve 2 seyir füzesi imha edildi. Ayrıca Rusya’da gizli seferberlik ilan edildi ve para karşılığında tecrübeli 60 bin asker alımı planlanıyor. Askerler, Krasnador bölgesi, Perm bölgesi, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Inguşetya ve Kalmıkya’dan seçilecek.” denildi.

Buça’daki katliam, uydu görüntüleriyle analiz edildi

New York Times (NYT) gazetesi, uydu görüntülerinin Buça’daki sivillerin Rusya çekilmeden önce öldürüldüğünü gösterdiğini iddia etti. NYT, uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analiz sonuçlarının, “Kiev’in bir banliyösü olan Buça’da sivillerin öldürülmesinin, Rus askerlerinin şehri terk etmesinden sonra gerçekleştiği yönündeki iddialarla çeliştiğini’ öne sürdü.

Maxar Technologies tarafından sağlanan uydu görüntülerinin, sivillerin en az 11’inin üç haftadan daha uzun süre önce, Rus ordusunun bölgeyi kontrol altına aldığı sırada öldürüldüğüne işaret ettiği kaydedildi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan’da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı sorumluluğu üstlenmeyerek cesetlerin, 30 Mart civarında, “tüm Rus birliklerinin Buça’dan tamamen çekilmesinin ardından” sokaklara yerleştirildiğini önesürerek Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni olayla ilgili acil toplantıya çağırmıştı.

Katliam sonrası yeni yaptırımlar gündemde

Avrupa Birliği, Buça kasabasında Rus güçlerin çekilmesinin ardından ortaya çıkan vahşet görüntüleri sonrası beşinci dalga yaptırımlar için harekete geçti. Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin acil bir şekilde Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar üzerine çalışacağını söyledi: “Buça kasabası ve Ukrayna’nın diğer kasabalarında meydana gelen katliamlar, Avrupa topraklarında işlenen kıyımlar listesine eklenecektir.”

Zelensky: 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü savaş suçları işlendi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerine hakkında açıklama yaptı. Zelenski, “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü savaş suçları işlendi.” dedi.

Zelensky, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne yaptığı hitabında, Rus ordusunun Ukrayna’nın Bucha kentinde kadın ve çocukları öldürdüğünü belirtti. Uluslararası güvenlik sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Zelensky, “Bucha Rusya’nın Ukrayna’daki vahşetinin sadece bir örneği.” ifadesini kullandı.

Müzakerelerde 4 ana başlık var

Uluslar Arası Bilimsel Kalkınma İşbirliği Enstitüsü (MİRNAS) Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, Ukrayna ve Rusya arasında devam eden müzakerelerde dört ana başlık olduğunu söyledi. Asalıoğlu’na göre en zor başlık ülke sınırlarının belirlenmesi.

Asalıoğlu’nun konuyla ilgili paylaşımları şöyle:

Bu konuda Rusya’nın talepleri yeni değişimler içeriyor. Ukrayna ise kendi sınırlarını savunuyor. Müzakere konuları kısaca şu şekilde:

  • Ukrayna’nın tarafsızlığı. Taraflar Kiev’in tarafsız kalmaya devam edip etmeyeceğini veya NATO’ya katılıp katılamayacağını tartışıyorlar.
  • Müzakerelerin 2. başlığı silahsızlanma meselesi. Ukrayna, mevcut asker sayısını korumakta ısrar ediyor, Rusya ise bunun birkaç kat daha küçük olması ve bir dizi uzun menzilli sisteme sahip olmaması gerektiğine ısrar ediyor.
  • Diğer başlık aşırı sağcı gruplar. Rusya bu grupların ortadan kaldırılmasında ısrar ediyor. Ukrayna ise böyle bir yapının sayısı ve kimleri kapsadığında belirsizlikler olduğunu savunuyor.
  • Müzakerelerin en zor konusu, 4. madde. ülke sınırları sorunu. Moskova, Kırım’ın Rus toprağı olduğu konusunda ısrar ediyor ve bu statü ve Donbass’ın bağımsızlığının tanınmasını artık açmıyor. Ukrayna tarafı, Rusya’nın birliklerini 23 Şubat mevzilerine çekmesini talep ediyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin