Zirai don felaketi ülkeyi sardı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde geçtiğimiz hafta yaşananfelaketin tarımsal üretimde ciddi hasara neden olması bekleniyor. Don afetinin bilançosu önümüzdeki günlerde netleşecek ancak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu olumsuz hava koşulları sonucu, maalesef 2014’te yaşanan büyük zirai don olayından sonra tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık.” dedi. Yumaklı’nın açıklamasına göre yer yer söz konusu bölgelerde sıcaklık -15 dereceye kadar düştü.
Bir çok il ve ilçede Tarım ve Orman Müdürlükleri zirai don ve fırtına gibi olumsuz hava koşullarından etkilen alanlarda incelemelerde bulunuldu. Hasar büyük…
Zirai don felaketinin en önemli snucu, özellikle çiçeklenme ve meyve oluşumu döneminde olan bitkilerde (örneğin kayısı, elma, üzüm, fındık) ciddi zararlara yol açması olacak. Malatya’da kayısı, Karaman’da elma, Manisa’da üzüm bağları ve Karadeniz’de fındık, Niğde’de patates gibi ürünlerde büyük kayıplar rapor edildi. Don, bitkilerin yaprak, çiçek, meyve ve genç sürgünlerini etkileyerek verimi düşürüyor. Felaket o kadar büyük ki bazı bölgelerde ürünlerin tamamen kaybedilme ihtimalinden bile söz ediliyor. Konunun uzmanlarına göre bu zirai donun faturası ağır olacak.
Tarım muhabiri Ali Ekber Yıldırım, konuyla ilgili paylaşımında, “Türkiye dondu, zarar çok büyük. Bu mesaja gelen yorumlar, görseller, ülkenin nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Yaşanan bu büyük zarar acilen telafi edilmeli. Çiftçi’ye nefes aldıracak önlemler açıklanmalı.” diyor.
Çiftçiler ve tüketiciyi bekleyen son!
Zirai don nedeniyle ürün kayıpları, çiftçilerin gelirlerini doğrudan etkiliyor. Örneğin, Malatya’da kayısı üretiminin tamamına yakınının kaybedilmesi, yaklaşık 500 milyon dolarlık bir gelir kaybı anlamına geliyor. Zaten zor durumda olan çiftçiler, don felaketi sonrası ayağa kalkamaz hale gelebilir. Ayrıca ihracat ürünlerinde (narenciye, fındık, kayısı) yaşanan kayıplar, dış ticarette gelir düşüşüne neden olacak.
Zirai don felaketinin bir başka sonucu ise ürün arzında yaşanacak azalma sonucu, iç piyasada meyve, sebze ve diğer tarım ürünlerinin fiyatlarında artışa yol açması olacak. Bu durum, tüketiciler için gıda enflasyonunu tetikleyebilir.
hep dedik
gül gibi insanları kırdınız, bahçeniz bahar görmesin
Rabbim masum ve mazlumları korusun