Buğday üreticisine ithalat şoku

TR724 HABER MERKEZİ | İLKER DOĞAN

Hasada haftalar kala Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 milyon ton buğday için gümrük vergisi sıfırlandı. Pirinç, mısır ve arpa ile birlikte gümrük vergisi sıfırlanan hububat miktarı 2,5 milyon tona ulaştı. Üretici şokta! Geçtiğimiz yıl 9 milyon 827 bin ton buğday ithalatıyla rekor kırılmıştı. CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, “AKP’nin ithalat sevdası tarımı ve üreticiyi bitiriyor. Yüksek üretim maliyetleri altında ezilen çiftçiyi düşünmeyenler, üretime ve üreticiye destek vermeyenler, sıfır gümrükle ithalatın önünü açarak tarımı ve üreticiyi cezalandırmaktan vazgeçmelidir.” dedi.

AKP iktidarının ‘ithalata’ dayalı tarım politikası Türk çiftçisini tam anlamıyla bitirdi. Kazanamayan çiftçi üretmeyi bıraktı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2,8 milyon iken, 2010 yılında 2,3 milyona ve 2017 yılında 2,1 milyona geriledi. Buna paralel olarak ekim alanları da azaldı. 2002 yılından 2017 yılına kadar işlenen ve uzun ömürlü bitki alanları 3,2 milyon hektar geriledi. Tahıl ve diğer bitkilerin alanı 2,4 milyon hektar azalırken, sebze alanları 132 bin hektar küçüldü.

PAKDEMİRLİ: STOK SORUNUMUZ YOK!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, daha geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada gıda konusunda stok sorunu olmadığını söylemişti. Pakdemirli, “TMO stoklarında besici, yetiştirici, sanayici ve tüketicinin ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda ürün bulunmaktadır.” ifadelerini kullanmıştı. Ancak daha açıklamasının üzerinden bir ay geçmeden Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2,5 milyon ton tahıl ürününde ithalat vergisi sıfırlandı. Buna göre, 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa,

700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç ve 100 bin ton kuru baklagil ithal edilecek. Söz konusu karar, 1 ay sonra buğday hasadına başlamaya hazırlanan Türk çiftçisinin ürününün değerinin düşmesi anlamına geliyor.

STOK VARSA, İTHALAT NİYE?

Bekir Pakdemirli’ye göre stok sorunu yoktu. O halde neden sıfır vergiyle ithalat izni verildi? Bu kararın Türk üreticisine ne faydası olacak? Stok yeterli değilse ve ithalat gerekiyorsa vergi neden sıfırlandı? Ürün fiyatını düşürmek için ‘ithalat’ izni verildiği söylenebilir. Ancak hemen söyleyelim; bugüne kadar verilen hiçbir ithalat izni fiyatları düşürmedi! Et ve et ürünleri mesela! Patates, soğan bugün hala 4-5 TL’den satılıyor!  

YERLİLİK VE MİLLİLİK YALAN OLDU

Türkiye yıllık yaklaşık 19-20 milyon ton buğday üretiyor. Geçtiğimiz yıl ithal edilen buğday miktarı yaklaşık 10 milyon ton! Üretimin yüzde 55’i kadarı da ithal edilmiş. Türk çiftçisinin ürettiği buğdayın yüzde 10’u kadarını yani yaklaşık 2 milyon ton civarında bir kısmını Toprak Mahsulleri Ofisi alıyor. İthal edilen miktar TMO’nun Türk çiftçisinden aldığı miktarın yaklaşık 5 katı! Rakamlara göre AKP, Türk çiftçisini değil yabancı çiftçileri destekliyor.

BARUT: İKTİDAR TÜRK ÇİFTÇİSİNİ CEZALANDIRIYOR

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, karara sert tepki gösterdi. Aynı zamanda TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi olan Barut, Çukurova Bölgesi’nde 15 Mayıs itibariyle buğday hasadının başlayacağını hatırlattı. Barut, “AKP’nin ithalat sevdası tarımı ve üreticiyi bitiriyor. Yüksek üretim maliyetleri altında ezilen çiftçiyi düşünmeyenler, üretime ve üreticiye destek vermeyenler, sıfır gümrükle ithalatın önünü açarak tarımı ve üreticiyi cezalandırmaktan vazgeçmelidir.” diye konuştu. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin