Bu mevsim geçişleri de adamı hasta ediyor!

Bu uyarı yazısını biraz geç yayımlamış olabiliriz; ‘zaten hasta olduk, şimdi mi uyarıyorsunuz?’ diye içinizden geçirebilirsiniz… Ama yine de bu makalede işinize yarayacak çok bilgi bulabilirsiniz. Mevsim geçişlerindeki ısı değişimleri hastalıklara yakalanma riskinin en fazla olduğu dönemlerdir. Sıcakların artmaya başladığı bu günlerde, uyku ve beslenme düzeninin de Ramazan ile değişmesi vücut direncinizi iyice düşürebilir. Grip ve nezle başta olmak üzere mevsim geçişine bağlı şikayetler bu dönemde artabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nurten Küçük, vücut sıcaklığının mevsim geçişlerinde değişen hava şartlarıyla tam denge sağlayamaması sebebiyle, bağışıklık sisteminin zayıfladığını belirtiyor. Vücudun savunma sistemindeki bu azalmanın kişiyi enfeksiyonlara ve hastalıklara açık hale getirdiğine işaret ediyor.

Bu dönemlerde vücudunuz ne tür sinyaller verir? Alerjide belirtiler genelde; burun kaşıntısı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, hapşırma şeklinde görülür. Grip ve nezleyle benzeşen tarafları bu belirtilerdir. Fakat grip ve nezle gibi bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen durumlarda bu belirtilere ek olarak baş ağrısı, vücutta kırgınlık, halsizlik ve ateşte eklenmektedir. Alerji partiküllerinin havada dolaştığı dönemler her açıdan risk oluşturmaktadır. Unutmayın ki, alerjiler genelde hastalıkları tetikler.

Elleri sık sık yıkayın

Grip ve nezle daha çok hava yoluyla bulaşan hastalıklar olduğu için kapalı alanlarda havalandırmanın düzenli yapılması, ortam ısısının ve neminin iyi dengelenmiş olması gerekir. Bunun haricinde öksürürken, hapşırırken ağzı kapatmak ve düzenli olarak el yıkamak korunma yöntemlerinin başında gelir. Maske kullanmak ya da elle ağzı kapatmak hastalığın bulaşmaması için bir önlemdir ama tek başına yeterli değildir. Bu hastalıkların bulaşma olasılığı el temasıyla daha yüksektir. Bu yüzden elleri sık yıkamak hastalıkların bulaşma riskini düşürür.

Bol su tüketin ve düzenli uyuyun

Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirmek mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunma sağlamaktadır. Su bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olduğu için bol su tüketmek gerekir. Ramazan ayı olması hasebiyle iftar ve sahur arasında bol bol sıvı almayı ihmal etmeyin. Çünkü, bol su içmek metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Burnun ve boğazın nem dengesi ancak bol su içilerek korunur. Düzenli ve kaliteli uyku vücut direncini güçlü tutar. Sağlıklı ve dengeli beslenme bağışıklığı artıran bir diğer önemli unsurdur. Karbonhidrat, protein ve sebzeyi dengeli tüketilerek vücut için gerekli bütün vitamin ve mineraller alınmalıdır. C vitamini içeren meyveler ve sebzeler ayrıca yumurta ve balık gibi zengin besin içerikleri olan proteinler yine bu dönemde tercih edilmelidir. Ihlamur, yeşil çay, kuşburnu gibi vitamin ve mineral açısından zengin çaylar tüketilebilir.

D vitamini de hastalıklardan korunabilmek açısında önem arz eder. D vitamini düşük kişilerin hastalıklara ve alerjilere yakalanma riski daha fazla ve iyileşme dönemleri daha uzun olur. Bu dönemde güneşten daha fazla yararlanmak faydalı olacaktır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin