Boğaziçi davasında tutuklu 2 öğrenci hakkında tahliye kararı

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki ‘Şahmeran figürlü LGBTİ+ bayraklı Kâbe görseli’ soruşturmasında 7 öğrenci hâkim karşısına çıktı. Tutuklu bulunan Doğu Demirtaş ve Selahattin Uğuzeş’in ilk duruşmada tahliyesine karar verildi.

Mahkeme ayrıca 7 öğrencinin de duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek duruşmayı 5 Temmuz’a erteledi.

Çağlayan adliyesindeki İstanbul 21’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 7 öğrencinin yargılandığı dava bugün yapıldı.

Duruşma, hâkimin sanıkların avukatlarını üç kişiyle sınırlandırmasıyla başladı. Ardından tutuklu öğrenciler Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş, ev hapsinde tutulan E.K., tutuksuz yargılanan S.N.B., H.K., R.Ö. ve M.B.’nin kimlik tespiti yapıldı.

Davada avukatlar iddianamenin iade edilmesini ve müvekillerinin derhal beraat etmesini talep etti. Hâkim, iddianame değerlendirme süresinin geçtiğini belirterek talebi reddetti ve sanıkların savunmasına geçildi.

Sanık sandalyesine ilk olarak tutuklu Doğu Demirtaş çıktı. Demirtaş yaptığı savunmada, “Hiçbir kesim ya da kitleyi nefrete sevke etmek gibi bir niyet etmedim. Polis bize gaz ve plastik mermiyle saldırdığı için barışçıl bir eylem yapmak istedik ve eylemi sergiyle devam ettirmeye karar verdik. Dava konusu resim anonim bir eser. Hiçbir kesim ve kişiyi aşağılamak, kin ve nefrete sevk etmek gibi bir amacım yok. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

Mahkeme başkanı Demirtaş’a “LGBT üyeliğin var mı?” diye sordu. Demirtaş, “Yok ama tüm kesimlerinden arkadaşım var” yanıtını verdi. Demirtaş, LGBTİ bayrağını bir güvenlik görevlisinin astığını söyleyerek, “Telefonumda videosu var, incelenebilir. O güvenlik görevlisini teşhis edebilirim” diye konuştu.

“Resmi benim ve Doğu’nun astığının yazılı olduğu bir tutanak imzalatmaya çalıştılar”

Dosya kapsamında 47 gündür tutuklu olan bir diğer öğrenci olan Selahattin Uğuzeş de üzerine atılı suçlamayı reddetti:

“Sergi, rektör olayları kapsamında düzenlendi. Gelen eserler bir seçmeye tabi tutulmadı. 300-400 kadar eser geldi. Sergiden eve döndüğümde arkadaşlarım polis tarafından arandığımı söyledi. Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne gittim. Orada resimle ilgili sorular soruldu. Sonra resmi benim ve Doğu’nun astığının yazılı olduğu bir tutanak imzalatmaya çalıştılar. Savcılıkta tutukluluğa sevk edilmeden bu haberi TRT’den öğrendik.

“Suç işleme kastım ve kötü niyetim yoktu. Sergiye gittim ve anlamadığım bir suçtan dolayı 47 gündür tutukluyum. Avukatım olmadan beyanda bulunmadığım halde bana bir tutanak getirdiler. Tutanakta resmi asan dört kişiden biri olduğumu kabul ettiğim yazıyordu. Ben bu tutanağı imzalamadım.”

Mahkemede duruşma savcısı, “sanıkların üzerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren iddianamede belirtilen somut olguların bulunması ve kaçma şüpheleri göz önünde bulundurularak” Demirtaş ve Uğuzeş’in tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, 47 gündür tutuklu yargılanan Doğu Demirtaş ve Selahattin Uğuzeş’in tahliyesine karar verdi.

Mahkeme ayrıca 7 öğrencinin de duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek duruşmayı 5 Temmuz saat 14.00’a erteledi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin