BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: Kadına şiddet, dünya çapında bir acil durum

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri, dünya genelinde kadın haklarına yönelik artan tehditleri kınayarak, yaygın kadın cinayetlerine ve Jeffrey Epstein gibi vakalarda ortaya çıkan korkunç istismarlara dikkat çekti.

Cenevre’deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde konuşan Volker Türk, “Kadınlara yönelik şiddet, kadın cinayetleri (femicide) dâhil, küresel bir acil durumdur. 2024 yılında dünya genelinde yaklaşık 50.000 kadın ve kız çocuğu çoğu aile üyeleri tarafından olmak üzere öldürüldü.” dedi.

Türk ayrıca İran çevresinde bölgesel bir tırmanma riski konusunda son derece endişeli olduğunu söyledi. “Bölgesel askeri bir tırmanma ihtimali ve bunun siviller üzerindeki etkileri konusunda son derece endişeliyim ve sağduyunun galip gelmesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri, anlaşmazlıkları çözmek için güç kullanımının normalleşmesinden dert yanarken çatışmaların insan haklarınu erozyona uğrattığı uyarısında bulundu. Komiser, “Uluslararası insancıl hukuk ile uluslararası insan hakları hukukunun yapısının gözlerimizin önünde sökülüp dağıtılmasına dünya seyirci kalamaz.” dedi.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin