BM İklim Zirvesi Madrid’de başladı: “Gezegen yanarken vızıldayan bir nesil olarak mı hatırlanmak istiyoruz?”

25’inci Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı (COP 25) dünya liderlerinin katılımıyla İspanya’nın başkenti Madrid’de başladı. Açılışı konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, insanlığın “umut” ile “pes etmek” arasında bir tercih yapması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 200 ülkeden delegelerin önünde yaptığı konuşmada Guterres “Gerçekten kafasını kuma gömen, gezegen yanarken vızıldayan bir nesil olarak mı hatırlanmak istiyoruz?” ifadelerini kullandı.

Dünyanın bir dönüm noktasında olduğunu belirten Guterres dünyanın “kararlılık ve kalıcı çözümler” yoluna girmesi gerektiğini söyledi. Guterres bunun için de “fosil enerjilerin en düşük seviyede kalması ve 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşılması” gereğine işaret etti.

BM Genel Sekreteri Guterres bu bakımdan kömüre olan bağımlılığın da sona ermesi gerektiğini vurguladı.

COP 25 zirvesinin Şili’nin başkenti Santiago’da düzenlenmesi düşünülüyordu ancak ülkede baş gösteren protesto gösterileri nedeniyle konferansların Madrid’de yapılması kararlaştırılmıştı.

13 Aralık tarihlerine kadar devam edecek olan zirvede 2015 Paris Antlaşması’nda alınan “karbondioksit salımının düşürülmesi kararının” eylem planı masaya yatırılacak. Kuralları BM tarafından belirlenen 156 sayfalık anlaşmanın eylem planının öncelikli hedefi, küresel karbon salınımında sera etkisinin 2 dereceden 1.5 dereceye düşürülmesi.

Bir önceki iklim zirvesi COP 24 ise 2018 Aralık’ında Polonya’nın Katowice şehrinde gerçekleşti.

Paris İklim Antlaşması sözleri tutuldu mu?

Euronews’in aktardığına göre, Uluslararası Ekoloji Fonu (FEU) raporlarına göre 2015 Paris Antlaşması’na imza atan 184 ülkeden 136’sının, istenilen karbon salınımı değerinin üzerinde kirlilik yarattığı belirtiliyor. Aralarında Türkiye ve Rusya’nın da bulunduğu 10 ülke henüz karbon salınımı konusunda gerekli verileri paylaşmadı.

Ülkelerin açıkladığı rakamlar doğrultusunda FEU raporu, sadece İsviçre, Norveç, Ukrayna ve 28 Avrupa Birliği ülkesinin istenilen düzeyde karbon salınımı hedeflediğini ortaya koyuyor.

FEU’nun raporuna göre dünya ülkelerinin yüzde 75’i 2020 ile 2030 arasında hedeflenen karbon salınımı değerlerinden uzak.

Dünyayı en çok kirleten ülkeler ne durumda?

2017 yılı emisyon değerlerine göre Dünya’da küresel ısınmaya en çok etki eden ülkeler Çin (yüzde 29.34), ABD (13.77), Avrupa Birliği ülkeleri (9.57), Hindistan (6.62), Rusya (4.76) ve Japonya (3.56).

Bu ülkelerden ABD, Paris İklim Antlaşması’ndan resmi olarak çıktığını açıklamıştı. Rusya ise emisyon oranını azaltma konusunda BM’ye henüz bir plan sunmadı.

Hindistan, 2005 yılındaki emisyon değerlerini 2030’a kadar yüzde 35 oranında azaltacağını öngörürken, ülkede yapılan sürdürülebilir ve yeşil enerjiye geçiş çalışmalarıyla bu hedefi yakalayacağı düşünülüyor.

Paris Antlaşması’nın öngördüğü değerlere 1.5 derece emisyon oranına şu andaki değerlere bakıldığında uyan iki ülke bulunuyor. Bunlar Fas ve Gambiya. Bunun yanında 2 derecenin altında emisyon salınımı yapan Bhutan, Kosta Rika, Etiyopya, Hindistan ve Filipinler de istenilen hedeflere yaklaşan diğer ülkeler.

Türkiye, Rusya, Suudi Arabistan ve ABD gibi ülkelerin artı 4 derece karbon salınımı yaptığı düşünülüyor ve listelerde Dünya’yı en çok kirleten ülkeler arasında kritik konumda yer alıyorlar.

Dünya son birkaç yıldır sürekli ısınıyor

Şu andaki rakamlar dünya ülkelerinin yüzde 75’inin 2020 ile 2030 arasında hedeflenen değerlerden uzak olduğunu gösteriyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (World Meteorological Organization-WMO) yaptığı son araştırma sonuçları alınan önlemlere rağmen atmosfere karışan sera gazlarının son birkaç senede artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin