‘Black Mirror’ geri döndü: Teknolojinin geleceği varsa, göreceği de var!

Daha önce 3 yılda sadece 7 bölüm yayınlanarak, dünya çapında başarı yakalayan İngiliz TV dizisi ‘Black Mirror’ (Siyah Ayna/Ekran), Netflix ailesine katıldı ve 12 bölümlük bir seriyle yeniden izleyicileriyle buluştu.

Siyah Ayna ya da Ekran anlamına gelen isminin de ima ettiği üzere, Black Mirror her bölümünde teknolojinin toplumu nasıl dönüştürebileceğiyle ilgileniyor. ‘The Waldo Moment’ isimli bölümünde mesela, sadece popülist söylemler yayan bir bilgisayar karakterinin seçimlere katılarak neredeyse kazanabileceğini göstermişti. Birçok yorumcu dizinin Donald Trump fenomenini önceden tahmin ettiğini belirtti.

Ya da ‘Be Right Back’ isimli bölümünde genç yaşta ölen birinin, bütün sosyal medya paylaşımları, telefonundaki fotoğraf ve video hafızasını kullanarak, bir çeşit replikasının yapılabileceğini göstermişti. Aynı bölümde daha da ileri giderek, ölen kişinin yerine ‘onun gibi’ birinin koyulabileceği ihtimalini göstermişti.

Christmas öncesi özel olarak yayınlanan ‘White Christmas’ bölümünde, bir suçlunun zihin altına girerek ona suçunu itiraf ettirme gibi bir teknolojiyi kullanmıştı dizi. İnsanların bilinçlerinin kopyalanarak makinelere aktarılabilmesini, birinin gördüğü şeyleri tıpkı bir kamera gibi başka ortamlara paylaşabilmesini işlemişti senaristler.

Özellikle gelecekle ilgili karamsar tahminleri olan, teknolojinin bizi daha kötü insanlara dönüştüreceğini düşünen kimseler için bir çeşit ‘onaylanma’ anlamına geliyor dizinin bölümleri. Her bölümde büyük bir trajediyi açığa çıkaran diziyi seyrederken insan Devlet Bahçeli’nin sosyal medyada sık atıf yapılan tweet’ini hatırlıyor: “Hiç mi gülmeyeceğiz? Hiç mi mutlu ve huzurlu bir gün geçirmeyeceğiz?”

Dizinin en önemli özelliği, teknolojinin gündelik hayatımızda yarattığı etkilere odaklanması. ‘The Entire History Of You’ isimli bölümde, insanların gördükleri her şeyi, kafa derisinin altındaki bir cihaza kaydedebilmelerini ve sonrasında ileri geri sararak geçmişteki bir ana gidebilmelerini mümkün kılan teknolojiyi tanıtmıştı sözgelimi. Bir karı kocanın arasındaki her şeyin ‘şeffaf’ ve ‘kayıtlı’ olmasının iyi mi, yoksa kötü mü olacağı sorusuyla başbaşa bırakmıştı seyircileri.

Netflix’in yayınladığı yeni 12 bölümde de, insanlığın geleceğine dair ‘kötü’ tahminleri görmek mümkün. Bilgi toplumunun varabileceği ‘ürkütücü’ uçları merak ediyorsanız, kaçırmayın.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Çok hoş bir analiz olmuş. çok teşekkür ederim. Diziye bu sabah ilk sezonundan başlamıştım. İlgimi arttıırdınız. Çok teşekkürler

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin