Bireysel başvurunun adresini de değiştirdiler; AYM’den alınıp bakanlığa bağlandı

Uzun tutukluluk gibi ‘hak ihlalleri’ne Anayasa Mahkemesi değil artık bakanlık karar verecek. Yeni bir düzenlemeyle, Anayasa Mahkemesi’ne uzun yargılama süreleriyle ilgili yapılan başvuruların Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirilmesi karara bağlandı. 10 bin bireysel başvuruya Anayasa Mahkemesi değil Adalet Bakanlığı karar verecek.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hak ihlallerinin önce AYM ve OHAL komisyonlarınca incelenmesi gerektiğini gerekçe göstererek 30 binden fazla OHAL ve 15 Temmuz sonrası ihlalleri içeren somut olayla ilgili  başvuruyu geri çevirmişti. Türkiye son düzenlemeyle AİHM’in AYM ve komisyon diye gösterdiği yolları da ortadan kaldırıp doğrudan hak arama yolunu  siyasi iradenin ihtiyarına bırakmış oldu.

ERDOĞAN İCRAAT PROGRAMI KHK’SINA GİRDİ

T24’te yer alan habere göre Resmi Gazete’de 31 Temmuz’da yayımlanarak yürürlüğe giren, terörle mücadelede yeni düzenlemeleri kapsayan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da Anayasa Mahkemesinin iş yükünün azaltılmasına yönelik hüküm yer almıştı. Bu konudaki düzenleme Cumhurbaşkanlığının 100 Günlük İcraat Programına da girdi.

Yeni düzenlemeyle, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, ceza hukuku çerçevesindeki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı, mahkeme kararlarının geç veya eksik icra edildiği ya da hiç icra edilmediğine ilişkin yapılan ve Yüksek Mahkeme’de derdest olan bireysel başvurular, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonunca incelenecek. Kanunun yürürlüğe girdiği 31 Temmuz 2018 sonrasındaki başvurular bu kapsama dahil olmayacak.

Komisyon başvuruları en geç 16 ay içinde karara bağlayacak. Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığının, mahkeme kararlarının geç veya eksik icra edildiğinin ya da hiç icra edilmediğinin Komisyon tarafından tespit edilmesi halinde tazminata hükmedilecek. Tazminatlar, kararın kesinleşmesinden itibaren 3 ay içerisinde Adalet Bakanlığınca ödenecek.

AİHM’DEKİ HAK İHLALİ BAŞVURULARINDAN TÜRKİYE İKİNCİ

AİHM’nin 2017 bilançosundaki istatistiklere göre, Rusya’dan sonra en çok hak ihlali olan ikinci ülke Türkiye. Türkiye hakkında açıklanan 116 kararın 99’unda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi. Türkiye’ye karşı açılmış davalarda en fazla ihlal hükmü AİHS’nin 5’inci (emniyet ve güvenlik hakkı), 6’ncı (adil yargılanma) ve 10’uncu (ifade özgürlüğü) maddelerinden verimişti.

AİHM gündemindeki dava başvurusu sayısı 2017 başlarında 79 bin 750 olarak açıklanmıştı. Bu sayı büyük ölçüde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası KHK’lar ile görevden alınmalara bağlı şikayetler nedeniyle yıl ortalarında 93 bin 200’e kadar çıktı.

AYM VE OHAL KOMİSYONU YOLLARI VAR DİYE AİHM GERİ ÇEVİRMİŞTİ

Ancak davacıların Anayasa Mahkemesi’ni iç hukuk yolu olarak kullanmadan AİHM’ye gitmeleri gerekçesi ve Avrupa Konseyi’nin önerisiyle OHAL İnceleme Komisyonu kurulmuş olması nedeniyle Türkiye’den gelen bu spesifik şikayetlerin toplam 30 bin 63’ü geri çevrilmişti. OHAL kapsamında alınan tedbirlerle bağlantılı olarak bugüne kadar AİHM’e 31 bin 500’den fazla dava başvurusunda bulunuldu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin