Beşiktaş risk aldı, söz sırası yıldızlarda

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Beşiktaş, efsane başkanı Süleyman Seba döneminde ‘kolej takımı’ havasına bürünmüştü. Sansasyonel transferlere imza atarak takımın dengesini bozmaktan ısrarla kaçınılmıştı. Efsane başkanın tek rekor transferi Ertuğrul Sağlam’dı. Seba sonrası koltuğa oturan başkanlar, farklı bir strateji izledi. Fenerbahçe ve Galatasaray’la transfer yarışına girildi. Yıldırım Demirören döneminde kulüp iflasın eşiğine gelmişti. Bu borcun faturası sonraki dönemlerde her yönetimin karşısına çıktı. Geçen sezon Sergen Yalçın’la şampiyonluk ipini göğüsleyen Beşiktaş, bu yıl kadrosunu flaş isimlerle güçlendirdi. Kağıt üzerinde oldukça kaliteli isimler. Ya sahaya yansıması nasıl olacak?

3 BÜYÜK YILDIZ GELDİ AMA…

Beşiktaş şampiyon kadrodan Vincent Aboubakar ve Dorukhan Toköz gibi isimlerle yollarını ayırırken, özellikle Şampiyonlar Ligi için önemli transferler yaptı. Geçen sezona damga vuran Rachid Ghezzal’da mutlu sona ulaşan siyah-beyazlılar 3 milyon Euro’ya Cezayirli oyuncunun tapusunu Leicester City’den almayı başardı. Kaleyi Mert Günok’la takviye ederken, Le Havre’den Umut Meraş kadroya katılan bir diğer isim oldu. Alanyaspor’la yeniden doğan Salih Uçan ve Fortuna Düsseldorf formasını giyen milli oyuncumuz Kenan Karaman, bedelsiz olarak kulübe kazandırıldı.

Transferin flaş isimleri Chelsea’den Michy Batshuayi ve Barcelona’dan Miralem Pjanic oldu. Bu isimlerin yanına Alex Teixeira’yı da eklemek gerekiyor. Ocak ayından beri kulüpsüz olan Teixeira en son Çin liginde boy göstermişti. Brezilyalı oyuncu bedelsiz kadroya dahil olurken, Pjanic ve Batshuayi kiralık olarak geldiler.

TEIXEIRA GOLÜNÜ ATTI BİLE, BATSHUAYI BEKLEMEDE

Kağıt üzerinde her üç isim de oldukça kaliteli. 6 yıl Ukrayna’da Shakhtar Donetsk formasını giyen Alex Teixeira, 2016’da 50 milyon Euro bedelle Çin ligi takımlarından JS Suning’e transfer olmuştu. Çin liginin ‘yıldız oyuncu’ transferi modası çerçevesinde transfer edilen Teixeira, 153 maçta 73 gol kaydetti. 2020 yılında yaşanan şampiyonluktan sadece 3 ay sonra ekonomik gerekçelerle kulübün kapanmasıyla Alex Teixeira kulüpsüz kaldı. Ocak ayından beri boşta olan Brezilyalı, 10 Ağustos’ta Beşiktaş kadrosuna bedelsiz katıldı. Ceza sahası dışından attığı gollerle dikkat çeken Teixeira, siyah-beyazlı formayla Karagümrük karşısında ilk golüne imza attı. Uzun süre kulüpsüz olması Teixeira için ciddi bir handikap.

Chelsea’den kiralanan Michy Batshuayi’nin Standard Liege ve Marsilya sonrası durağı olan Premier Lig’de beklentilerin altında kaldığını belirtmek gerekiyor. Chelsea kadrosunda yer bulmakta zorlanan Belçikalı, Borussia Dortmund, Valencia ve Crystal Palace’ta kiralık olarak ter döktü. Ancak buralarda da vasatın altında kaldı. Dortmund’da yarım sezonda çıktığı 14 maçta 9 gollük iyi bir istatistik yakaladı. Buna rağmen Dortmund, Batshuayi’yi kalıcı olarak transfer etmeyi tercih etmedi. 27 yaşındaki forvet, Beşiktaş formasıyla çıktığı iki lig maçında henüz golle tanışmadı. Bakalım Beşiktaş’ta kiralık günleri nasıl geçecek?

PJANIC KENDİNİ BULABİLECEK Mİ?

Kadronun en flaş ismi şüphesiz Miralem Pjanic. Roma ve Juventus formalarıyla adını duyuran Miralem Pjanic, geçen sezon 60 milyon Euro gibi yüksek bir bedelle Barcelona’ya transfer olmuştu. Aslında bir nevi takastı. Barcelona Brezilyalı Arthur’u 72 milyona Juventus’a satarken, Pjanic için bu kulübe 60 milyon Euro ödemişti. Pjanic’in Barcelona’yla adı çıkar çıkmaz, bunun fiyasko transfer olacağı konusunda bir fikir birlikteliği vardı. Zira, Boşnak oyuncunun Barcelona orta sahasında oynayacak kumaşa sahip olmadığı konuşuluyordu. Juventus, performansının Barcelona’ya yetmeyeceğini ifade edenler haklı çıkacaktı.

Pjanic, kadroda yer bulamamasını teknik patron Ronald Koeman’a bağlasa da zor günler geçiren Barcelona’nın takıma katkı verecek bir oyuncuyu görmezden gelmesi pek mümkün gözükmüyor. Durarak oynayan Pjanic’in Barcelona sistemine uymayacağı aşikardı. Nitekim koca sezon boyunca 19 maçta forma bulup sahada 619 dakika kaldı. Gol ve asist katkısı yapmadan sezonu tamamladı. Şubat ayının sonundan itibaren sadece iki maçta forma bulup, sahada 20 dakika kaldı. Frikik golleriyle hafızalara kazınan Pjanic, bu alanda 5 büyük ligde Messi’den sonra en çok frikikten fol atan oyuncu.

Pjanic ve Teixeira 31’er, Batshuayi ise 27 yaşında. Bir anlamda futbolun olgunluk yaşındalar. Ortak özellikleri aylardır formadan uzak olmaları. Kumaşları kaliteli. Ancak sahaya nasıl yansıtacaklar bu belirsiz. Her üç isim de Beşiktaş’ta kendini bulursa hem kendileri hem de siyah-beyazlı ekip kazanır. Ligimizin kalitesinin düşük olması, yıldızlarını yeniden patlatma şanslarını arttırıyor. Ama tersi de mümkün. Kaliteli liglerden gelen yıldız oyuncular, ligimizin düşük seviyesi karşısında futbollarında gerileme yaşıyorlar. Aylardır oynamayan oyuncuları almak büyük risk. Beşiktaş bu riski aldı. Şimdi söz sırası yıldız futbolcularda.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin