Belçikalı belediye başkanı ‘en iyi başkan’ seçildi: ‘Önemli olan insanların kökeni değil, geleceği’

2004’ten bu yana Dünyanın En İyi Belediye Başkanları’nı seçen Şehir Belediye Başkanları Vakfı’nın dün açıklanan 2016 ödülü Belçika’nın Mechelen şehrinin belediye başkanı Bart Somers’e gitti.

Liderlik ettikleri şehirlere yaptıkları katkıların değerlendirildiği ödülde, son yıllarda göç ve göçmenlik teması ön plana çıkıyor. Bu yıl onur listesine giren 10 belediye başkanı da, özellikle göçmenlere yönelik çalışmalarıyla tanınıyor. Flaman başkan Bart Somers’in, göçmen krizinin yoğun yaşandığı Almanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerdeki başkanları geçerek ödüle uzanması, Mechelen’deki politikalarının etkisini de gösteriyor.

Flaman bölgesinin en eski şehirlerinden birisi olan yaklaşık 86 bin nüfuslu Mechelen’de 2001’den bu yana başkanlık yapan Bart Somers, 128 farklı etnik kimlikten insanın bir arada yaşaması için çabalıyor. Bir röportajında, “Önemli olan insanların kökeni değil, gelecekleri” diyen Somers’in şehrindeki nüfusun yüzde 20’si Müslümanlardan oluşuyor. Dahası, buradaki Müslüman nüfustan hiçbir genç, IŞİD’e ya da diğer cihatçı gruplara katılmış değil.

Kendisine göçmenlerin Mechelen’e ne kattığı sorulduğunda verdiği cevap da, Bart Somers’in ‘katılımcı’ yönetim anlayışının bir parçası: “Yerli diye bir şey olmadığı gibi, göçmen diye bir şey de yok. Mechelen’in 86 bin sakininin hepsi farklı ve hepsi emsalsiz.” Flaman Liberaller ve Demokratlar Partisi’nin bir dönem sözcülüğünü de yapan Bart Somers’in “Birlikte yaşamak – IŞİD’e karşı ümit vaat eden bir strateji” isimli de bir kitabı var.

En İyi Belediye Başkanları listesinde yer alan isimler arasında mülteci kriziyle birlikte yoğun mesai yapan Atina Belediye Başkanı Georgios Kaminis ve Lesbos Adası’nın başkanı Spiros Galinos da bulunuyor.

Bir diğer dikkat çeken isim de, ulusal seviyedeki göçmen karşıtı politikalara rağmen kapısına gelenleri geri çevirmeyen Polonya’nın Gdansk şehrinin başkanı Pawel Adamowicz. Polonyalı başkan, mülteci krizinin başlamasıyla bütün itirazlara rağmen “Göçmenler Konseyi” kurmuş ve burada Kolombiya’dan, Tunus’tan, Suriye’den ve göçmen alan Avrupa ülkelerinden uzmanlar çalıştırarak, en doğru politikayı belirlemeye çalışmış.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin