Bal gibi gizli şekeriniz var!

Erken acıkmalar, açlığa tahammülsüzlük, tatlıya düşkünlük, sık sık tatlı krizine girme, göbek çevresinde artış ve giderek kilo alma gibi şikâyetleriniz var mı? Yemekleri hızlı ve çok miktarda mı yiyorsunuz? Sizde “insülin direnci” ya da “reaktif hipoglisemi” olabilir. Halkımızın deyimiyle: gizli şeker!

İnsülinin yokluğu da çokluğu da sorun. Yokken Tip 1 diyabet”, çokken Tip 2 diyabet oluyorsunuz. Sağlıklı olmak için ortayı bulmak zorundasınız. İnsülin salınımının erken safhası, yemek yedikten 5-7 dakika sonrasına denk gelir. Bu safha tokluk kan şekerinin normal değer olan 140 mg/dl’nin altında tutulması için gereklidir. İnsülin salınımının ikinci safhası ise açlık kan şekerini kontrol etmek içindir. İnsülin direnci gelişen kişilerde, ilk olarak bu birinci safhadaki insülin salınımı bozulur. Tokluk kan şekeri 140’ın üzerinde seyretmeye başlar. Buna “glikoz intoleransı” ya da daha anlaşılır bir ifadeyle “gizli şeker” denir. Tokluk kan şekeri 140’ın üzerinde seyretmeye başlayınca, insülin salınımın ikinci safhası da bozulur, yani normalde gerektiğinden daha fazla insülin salgılanmaya başlar. Yemek sonrası kan şekeri düşmeye başlar; 50-60 mg/dl seviyelerine inebilir. Bu duruma, adını sıkça duyduğunuz Reaktif Hipoglisemi deniyor.

Yağlanma hastalık habercisi

Hipoglisemi atakları, dengeli bir diyet programı ile kontrol altına alınmazsa aşırı kilo alımı meydana gelir. Yağ dokusu arttıkça insülin direnci de artar. Tipik olarak, yağlanma karın bölgesinde daha belirgindir. ‘Elma tipi’ yağlanma denilen bu durumda kalp-damar hastalıkları riski oldukça yüksektir.

Tatlı krizleri

Sağlıklı insanlarda normal öğün aralığı 4-5 saattir. İnsülin direnci olanlarda, kan şekerinin düşmesinden dolayı, 2-3 saat içinde acıkma hissi ortaya çıkar. Sinirlilik, tahammülsüzlük ve baş ağrısı ortaya çıkabilir. Öğle yemeği vakti geldiğinde, kişi aşırı acıktığından dolayı, hızlı ve kontrolsüz bir şekilde yemek yer. Aynı kısır döngü başlar, kan şekeri önce hızla yükselir, sonra tekrar düşer. Aşırı tatlı yeme isteği ortaya çıkar. İşte bu tatlı yeme krizleri diyabetin habercisidir.

Diyabetli sayımız 7 milyonu aştı

Yapılan araştırmalara göre dünyada 400 milyonun üzerinde diyabet hastası var. Türkiye’de ise 7 bu rakam milyondan fazla. Hastalığın en çok görüldüğü ilk üç ülke Çin, Hindistan ve ABD olurken, Türkiye hastalığın artış hızının en yüksek olduğu ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar kandaki insülin maddesinin azlığından dolayı şekerin kanda yükselmesi sonucu ortaya çıkan diyabet hastalığının, zaman içerisinde sinir sistemi başta olmak üzere kalp ve damar hastalıklarına yol açtığını belirtiyor. Halk arasında şeker diye de bilinen hastalığın tedavisinde son yıllarda büyük aşama alındı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin