Bahar gelmiş; onu bir de göz alerjisi olanlara sorun!

Bahar ayları alerjisi olanlar için zor bir dönemin başlangıcıdır. Dış ortama açık olduğundan direkt temasla ortaya çıkan alerjik reaksiyonun görüldüğü organların başında gözler geliyor. Gözü tozdan, polenlerden korumanın oldukça zor olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Astam’a göre, halk arasında alerji olarak tanımlanan alerjik konjonktivit, günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir tehdit unsuru.

Bahar aylarında ortaya çıkan polenler, gözlerde gelişen alerjinin de temel sebebidir. Genellikle çocuklukta başlıyor ve erişkin yaşlarda şiddeti azalsa da devam edebiliyor. Alerjik rinit, astım, atopik dermatit ve diğer alerjik hastalıklarla birlikte ortaya çıkabiliyor. Çocukluk çağında ağır seyreden bu hastalık, görmeyi olarak kalıcı etkileyebilen sonuçlar doğurabiliyor.

Aniden kızarıklık ve batma hissine dikkat…

Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, yanma batma hissi, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti, sulanma gibi belirtiler alerjinin habercisidir. Bu şikayetler polen yoğunluğu arttıkça yoğunlaşıp kişinin günlük hayatını etkileyecek düzeye ulaşabilir. Bunun yanında burun akıntısı aksırık burun tıkanıklığı gibi diğer alerjik bulgularda hastalığa eşlik edebilir.

Kontrolsüz ilaç kullanmayın

Alerji tedavisinde temel prensip alerjiye sebep olan etkenden uzak durmaktır. Hastalık ilaç kullanımı ve destek tedavilerle hafifletilebilir. İlaç tedavisinde antihistaminikli ve kortizonlu göz damlaları kullanılır. Bu süreçte herhangi bir şikayet oluştuğunda hasta göz doktoru tarafından görülmeli. Hastalar başkalarının tavsiyesiyle ya da daha önce verilmiş olan reçeteye göre ilaç kullanmamalı. Özellikle kortizonlu ilaçların uzun süre ve kontrolsüz kullanımı, katarakt ve göz tansiyonu gibi görmeyi tehdit eden hastalıklara sebep olacağını aklınızdan çıkarmayın!

Önlem almak için neler yapılabilir?

1-Kaşıntıya karşı mutlaka soğuk pansuman ya da soğuk su ile yıkama yapın. Kaşıntıya engel olması, hem tedavi başarısını artırır hem de göz yüzeyinin sürekli ovalanması ile tetiklenebilen keratokonus açısından önemlidir.

2-Işık hassasiyeti için güneş gözlüğü ya da siperli şapka kullanın.

3-Çok uzun süre açık havada durmayın.

4- Çok uzun süre ekran başında kalmayın, yakın okuma gibi dikkat gerektiren göz odaklanmalarından kaçının, süreyi bölerek aralıklarla çalışmayı tercih edin.

5-Doktor önerisiyle gözyaşı damlaları kullanabilirsiniz, göz yüzeyini nemli tutmak sizi rahatlatacaktır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin