AYM’den Akın İpek kararı: Şirketlere kayyım atanması nedeniyle mülkiyet hakkı ihlal edilmedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Koza Holding sahibi Akın İpek’in şirketlerine kayyım atanması gerekçesiyle yaptığı yaptığı bireysel başvuruda ihlal olmadığına karar verdi.

AYM, İpek’in ‘terör örgütü yöneticiliği, terörizmin finansmanı, zimmet ve terör örgütü propagandası yapma’ iddialarıyla hakkında başlatılan ceza soruşturması sırasında verilen arama, el koyma ve kayyım atama kararları nedeniyle adil yargılama ve mülkiyet hakları ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye yaptığı başvurunun kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

İpek’in 19 Kasım 2015 tarihinde yaptığı başvuruyu ele alan Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, adil yargılanma, ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği iddialarını kabul etmezken, mülkiyet hakkının ise ihlal edilmediğine hükmetti.

Koza Holding’e el konma gerekçesi skandal bilirkişi raporu

1 Kasım 2015 seçimleri öncesi hukuksuzca el konulan Kozan Holding’le ile tek delil sayılan bilirkişi raporu skandal ifadeler içeriyiordu. Dönemin Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimi Yunus Süer’in kararındaki tek dayanak bu bilirkişi raporuydu.

Rapora imza atanlardan Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’nın adı Ankara Adliyesi’nin bilirkişi listesinde yer almıyordu. Normalde, bilirkişiler, her sene başında adliyelerde tespit ediliyordu. Uzman isimlerin başvurusu, adalet komisyonları tarafından değerlendirilerek, bilirkişi listesi hazırlanıyordu. Savcılar veya mahkemeler bu kişileri görevlendiriyordu. Bilirkişilerin tarafsızlığı konusunda şüphe oluşmaması için bu yöntem uygulanıyordu.

Muhasebe sistemi mükemmel

Ancak Koza Holding’e yönelik operasyonuna dayanak yapılan raporda bu usule uyulmadı. Savcı, bilirkişi listesinde olan uzmanlar yerine, özel seçilmiş bazı isimleri görevlendirdi. Bilirkişi raporunda holdingin mükemmel bir muhasebe sistemine sahip olmasını şüpheli bulunmuştu

Şaibeli bilirkişi raporunu hazırlayan Çomaklı’nın sosyal medya üzerinden muhalif isimlere hakaretler yağdırarak AKP’ye övgüler düzdüğü de ortaya çıkmıştı. Çomaklı’nın ayrıca 2007 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Mehmet Soydan’ı Kırgızistan’dan araba getirme vaadiyle parasını alıp geri vermeyerek dolandırdığı, bu sebeple ağır cezada yargılanıp 2 yıl 1 ay hapis cezası aldığı da belirlenmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin