‘5 aylık’ AKP’li eski vekil Meclis’e başvurdu: ‘Seçim masrafları çıkmadı, mağdur olduk’

7 Haziran 2015’te yapılan genel seçimlerde milletvekili seçilen farklı partilerden yaklaşık 70 kişi, 5 ay sonra yenilenen seçimlerde Meclis dışında kaldı. Bu vekillerin birçoğuna 2 yıllık milletvekili süresini tamamlamadığı gerekçesiyle emeklilikle ilgili hakları verilemedi. Bu isimlerden biri de 7 Haziran seçimlerinde AKP’den Erzincan Milletvekili seçilen, 1 Kasım seçimlerinde aday gösterilmeyen Talha Erol Durmaz oldu.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, özlük hakları tam anlamıyla sağlanmayan 70’e yakın milletvekilinin mağduriyet yaşadığını belirten Durmaz, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Meclis’te grubu bulunan birçok partiye taleplerini içeren bir yazıyla başvuru yaptı.

‘BİRÇOK MİLLETVEKİLİ SEÇİM MASRAFLARININ BORCU ALTINDA EZİLDİ’

Siyasi parti gruplarına ayrı ayrı verilen dilekçede, “25. Dönem milletvekilleri olarak yaşamış olduğumuz hak mahrumiyeti ve mağduriyetimizi arz etmek istiyorum” ifadelerini kullanan eski vekil Talha Erol Durmaz, bu dönemde seçilen ve hakları sağlanamayan iki vekilin bugün hayatta olmadığını, bu vekillerin ailelerinin de mağduriyet yaşadığını söyledi. Özlük haklarının yerine getirilmesi için yasal düzenleme talep eden Durmaz mektubunda, “Birçok milletvekili arkadaşımız seçimden önceki işlerine dönememiş önceki yaşam standartlarının çok altında yaşamak zorunda kalmış, yapmış olduğu seçim masraflarının borcu altında ezilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Milletvekillerinin talepleri söz konusu olduğunda toplumun tepkiyle karşıladığını belirten Durmaz, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, “Ortada mağduriyet olunca, milletvekili ile normal vatandaş arasında fark yok. Mağduriyet aynen mağduriyettir. Bu dönemde ciddi bir mağduriyet oluştu” dedi.

‘AÇLIKLA MÜCADELE EDEN MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIMIZ OLDU’

Eski Milletvekili Talha Erol Durmaz’a göre milletvekilliği adaylığı sürecinde küçük illerde bir kişi 450- 500 bin lira, büyük illerde ise 700- 800 bin lira arasında harcama yapıyor. Özlük hakları tam anlamıyla sağlanmayan 25. Dönem milletvekillerinin birçoğunun borçlandığını, adaylık sürecindeki bu borçları ödemek için evlerini sattıklarını belirten Durmaz, “Bizim hamdolsun ihtiyacımız yoktu ama bunun mağduriyetini çok çeken, açlıkla, yoksullukla mücadele eden milletvekili arkadaşlarımız oldu.  Hala mağduriyet yaşayan arkadaşlarımız var” ifadelerini kullandı.

TBMM’nin ülkenin bütün kanunlarını, yönetmeliklerini çıkarırken kendi milletvekili kanununu hâlâ çıkaramadığını söyleyen Durmaz’a göre söz konusu milletvekili hakları olunca hiçbir siyasi parti “Ateşten gömlek” giymek istemiyor. Cemil Çiçek döneminde milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen bir kanun hazırlandığını, ancak kamuoyu baskıları nedeniyle rafa kaldırıldığını belirten Durmaz, “Milletvekili kanunu çıkarılmalı. Bu kanun milletvekili olmanın şartlarından sosyal hayata birçok konuyu düzenlemeli. Cemil Çiçek’in Meclis Başkanlığı döneminde bu hazırlandı ama muhalefet tarafından tepki oldu ve rafa kaldırıldı. Şimdi bunun mağduriyetini biz yaşıyoruz” diye konuştu.

‘DÜRÜST MİLLETVEKİLİNE ZEKÂT DÜŞER’

Siyasetçilerin toplumun tepkisi nedeniyle adım atmadığını belirten Durmaz’a göre milletvekilleri için de hayat “dışarıdan görüldüğü kadar” kolay değil. Beş aylık milletvekilliği sürecinde 14 bin lira maaş aldığını, bunun üzerine cebinden 10 bin lira daha koyarak ayın sonunu getirebildiğini belirten Durmaz şöyle devam etti: “Eğer başka bir geliri yoksa dürüst milletvekiline zekât düşer.

İnsanlar ‘Ben asgari ücret alırken milletvekili niye 20-25 bin lira maaş alsın?’ diyor fakat milletvekillerinin çok fazla harcaması var. Bir milletvekili sadece memleketine haftada iki kere uçakla gidip gelse, ayda 16 uçak parasına tekabül ediyor. Milletvekili asgari ücretlinin maaşı kadar sadece uçak parası harcıyor. Geliri olan, ticareti vs. olanlar için söylemiyorum. Ama sıradan bir milletvekili başka bir geliri yoksa, ek geliri yoksa güç sahiplerinin emrine bir şekilde itiliyor. Bu da doğru değil. Milletvekillerini güç kullanmak isteyen, maddiyatı olan kişilerin kucağına itmiş oluyorsunuz. Bu çok tehlikeli bir şey.”

‘YÜKSEK STATÜ VERİLİYOR AMA BUNUN KARŞILIĞI YOK’

Hayatın pahalılığını milletvekillerinin de hissettiğini, mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirten Durmaz, başvurusuna CHP’den gelen yanıtta, AK Parti’nin yasa teklifi hazırlaması durumunda destek vereceklerini ifade ettiklerini anlattı. Durmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Efendim milletvekilinin 25 bin lira maaşı var deniyor ama bu kişilerin ayda 50 bin lira giderinin olduğunu kimse söylemiyor. Örneğin Meclis’te benim zamanımda yemek 7 liraydı. Ama ben 15 kişinin altında hiç yemek yemedim ki. Siz milletvekili olduğunuz zaman Ankara’da güvenliği olan bir sitede daire tutmanız gerekiyor. Eee bu dairenin aylık kirası 5 bin lira. Bir de araç kiralasanız o da 10 bin lira.  Sadece iki gider 15 bin lira tutuyor. Bunu da mecbur yapmalısınız. Bir milletvekili birilerinden rant peşinde koşmuyor, rüşvet yemiyorsa, kendi geliri de yoksa bu tutar zekât ücreti. Bir milletvekili keşke giderlerini hesaplasa, açıklasa. Herkes, ‘4 bin lirayla geçiniyoruz milletvekili 25 bin lirayla nasıl geçinemez’ diyor. Milletvekili senin gibi yaşamıyor ki. Milletvekiliyken benzin almaya gitseniz, iki pompacı bahşiş için başınızda bekliyor. Ayakkabınızı boyatsanız 3-5 lira verseniz kabul etmiyor, 20 lira bekliyorlar. Öyle yüksek bir statü veriliyor ama bunun karşılığı yok.”

AKP’DEN İSTİFA ETMİŞTİ

3 Eylül 2019’da AKP eski Erzincan Milletvekili Talha Erol Durmaz, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 3 eski milletvekilinin ihraç talebiyle disipline sevk edilmesinin ardından AKP’den istifa etmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin