Ayasofya için karar günü: AKP, yıllık 400 milyon TL’den vazgeçer mi?

HABER-İNCELEME | YUSUF DERELİ 

Danıştay 10. Dairesi’nin, Ayasofya’ya müze statüsünü veren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali talebiyle açılan davada bugün kararını açıklaması bekleniyor. Danıştay söz konusu kararı iptal ederse Ayasofya ‘müze’ statüsünü kaybedecek. Tabi ki bu kararın siyasetin dışında bir takım ekonomik sonuçları da olacak. Müze olduğu için şu anda Ayasofya’ya girişte 100 TL ödemek zorundasınız.

Müze statüsünü kaybederse artık Ayasofya’ya girişte ücret ödenmeyecek. Son 13 yılda Ayasofya 34 milyon 674 bin 200 kişiyi ağırladı. Geçtiğimiz yıl en fazla ziyaret edilen müze olarak kayıtlara geçti. Bir yılda ağırladığı ziyaretçi sayısı 3 milyon 727 bin 361 kişi oldu. Ayasofya ‘cami’ olursa hükümet yıllık yaklaşık 400 milyon TL’lik bir gelirden vazgeçmek zorunda kalacak. Peki 18 yıldır hiçbir gelir kaleminden vazgeçmeyen AKP rejimi, bu paradan vazgeçer mi; bekleyip göreceğiz!

Ayasofya ile ilgili yüksek yargının kararını bugün açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta sosyal medya, “Danıştay 27/11/1934 tarihli Ayasofya’nın müze olma kararını oybirliği ile iptal etti” iddialarıyla çalkalandı. MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve ARGEDER Strateji Enstitü Başkanı Mehmet Ali Kulat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hayırlı olsun. Danıştay oybirliğiyle 27.11 1934 tarihli Ayasofya kararını iptal etti. Cami olmalı dedi ve nokta konuldu geri sayım başladı.” ifadelerini kullandı. Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Okan Müderrisoğlu da yine geçtiğimiz hafta katıldığı canlı yayında, Danıştay’ın söz konusu kararı iptal ettiğini iddia etti. Ancak Danıştay yetkilileri Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, “Karar cuma günü açıklanabilir. Resmi ya da gayriresmi bu konuda herhangi bir açıklamamız olmadı.” ifadelerini kullandı.

86 YILLIK KARARA İPTAL DAVASI

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, 2016 yılında ikinci kez Danıştay’a dava açmış, Ayasofya’nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 86 yıllık Bakanlar Kurulu kararının iptalini istemişti. Dernek karardaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait imzanın da sahte olduğunu öne sürmüştü. Danıştay Savcısı temyiz duruşmasında davanın reddini istemiş ve “Ayasofya hakkındaki karar geçmişte Bakanlar Kurulu’nca alınmıştır. Eski mevzuata göre işlem tesis edilmiştir. O tarih itibarıyla işlem hukuka uygundur. Ayasofya’yı açmak Bakanlar Kurulu’nun yani Cumhurbaşkanlığı’nın takdirindedir. Bu nedenle davanın reddi gerekir.” diye görüş bildirmişti.

13 YILDA 34 MİLYON ZİYARETÇİ

Danıştay’ın 1934 tarihli ‘müze’ kararını ‘iptal’ etmesinin sadece siyasi değil, ekonomik sonuçları da olacak. Zira Ayasofya ‘müze’den, ‘cami’ye dönüştürülürse, artık giriş için ödenen ücret alınamayacak. Bu yıl için belirlenen Ayasofya’ya giriş ücreti 100 TL. Ayasofya, en çok ziyaret edilen müz durumunda. Ayasofya, 13 yılda 34 milyon 674 bin 200 turist ağırladı. Geçtiğimiz yıl Ayasofya’yı ziyaret edenlerin sayısı 3 milyon 727 bin 361 olarak kayıtlara geçti. Bir önceki yıl rakam 2 milyon 922 bindi. Geçtiğimiz yıl Ayasofya’yı ziyaret eden turistlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesine katkısı ziyaretçi sayısına göre 370 milyon TL’den fazla.

AKP, 400 MİLYON TL’DEN VAZGEÇER Mİ?

Ayasofya ‘cami’ olursa hükümet yıllık yaklaşık 400 milyon TL’lik bir gelirden vazgeçmek zorunda kalacak. 400 milyon TL ciddi bir rakam; özellikle de kriz ortamında hükümetin böyle bir gelirden vazgeçmesi pek mümkün görünmüyor. 18 yıldır hiçbir gelir kaleminden vazgeçmeyen AKP rejimi, bu paradan vazgeçer mi; bekleyip göreceğiz!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin