Artırılmış gerçeklik ilk defa su altında kullanıldı

Artırılmış gerçeklik sular altında kalan eski şehir kalıntıları, anıt ve kaybolan medeniyetleri görme gibi sosyal ve kültürel imkanlar sunuyor. Bu teknolojinin ayrıca eğitim alanında kullanılması amaçlanıyor.

Artırılmış gerçeklik teknolojilerinin nasıl uygulandığını görmek için Euronews ekibi, İtalya’nın Napoli kenti yakınlarındaki sahil bölgesine gitti. Burası iki bin yıl önce oldukça revaçta olan Roma yerleşim birimi Baia idi. Bugün ise antik şehrin kalıntılarını görmek için dalmak gerekiyor. Bu deneyimi daha iyi hale getirmek için suya tabletle girmek mümkün.

Calabria Üniversitesi Profesörü Fabio Bruno, GPS sinyalleri suyun altında çalışmadığı için daha önce suyun altında konum bildirimi yapmak mümkün değilken, yeni sistem sayesinde artık dalgıçların bu bilgiye erişebildiklerini anlatıyor.

Su geçirmez bir kılıfın içine yerleştirilen tablet, su altından akustik sinyaller alıyor. Bu, özel bir uygulamanın kendini harita üzerinde konumlandırmasını sağlıyor ve dalan kişiyi suyun altında görülmesi gereken şeylere doğru yönlendiriyor. Profesör Bruno bu uygulamayı “Tablette nerede olduğumuzu, neler görebileceğimizi ve su altı kalıntılarına dair açıklamaları gösteren bir harita var.” diye açıklıyor ve buna ek olarak ilk defa su altında artırılmış gerçekliği kullanma olanağı bulduklarını söylüyor.

“Herkes dalmayı bilmiyor, bilgi halka ulaşmalı”

Avrupa araştırma projesi iMARECULTURE kapsamında geliştirilen uygulama antik şehri ekran üzerinde üç boyutlu olarak yeniden inşa ediyor ve böylece dalış yapan kişiler sualtı kalıntılılarını keşfederken oluşturulan sanal şehir içerisinde yol alıyor. QR kodlarının (internet üzerinden okutulan barkod) turistlere daha da etkileyici bir deneyim sunmak için deniz tabanına sabitlenmesi mümkün. Ancak bu sanal gerçeklik araçlarının dalgıç olmayan insanlar tarafından kullanılabileceği kesin değil.

Projenin koordinatörü Dimitrios Skarlatos birçok insanın dalmayı bilmediğini ve dolayısıyla antik şehir ve su altı kalıntılarını görme fırsatına erişemediğini ifade ediyor. Bu yüzden farklı sanal gerçeklik araçlarını kullanarak bu bilgiyi halka getirmeye çalıştıklarını anlatıyor.

Sanal gerçeklik hayatın her alanında kullanılacak

Yerel arkeoloji müzesinde ise bu deneyimi kara üzerinde yaşamak mümkün. Özel gözlük ve kulaklık sayesinde gerçekçi bir sanal dünyaya yerleştirilen kişi ıslanmadan geçmiş ve günümüz arasında sanal bir dalış gerçekleştirebiliyor. Bu deneyimin müze, okul ve hatta evlerde uygulanması planlanıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin