Anadolu takımlarının nefesi yetmiyor 

ÖZEL HABER | HASAN CÜCÜK 

Süper Lig’de ilginç ve sıradışı bir sezon yaşıyoruz. Liderlik koltuğunda yıllarca alışık olduğumuz dört büyükler yerine Anadolu takımları oturuyor. Bu durum yıllarca sorulan klasik ‘şampiyon Anadolu’dan çıkar mı?’ sorusunu akıllara getiriyor. 1976’de Trabzonspor ilk kez şampiyonluğu İstanbul dışına çıkarırken, bunu ikinci kez başaran tek takım 2010’da Bursaspor oldu. Lider Sivasspor’un teknik direktörü Rıza Çalımbay, ‘Şampiyonluk kolay iş değil.’ diyerek önlerinde çok uzun yol olduğunu ifade ediyor. Çalımbay haksız değil. Uzun süre şampiyonluğu kovalayıp, sezon sonunda hüsran yaşayan Anadolu takımlarının sayısı hiç de az değil.

Eskişehirspor (1968-69): Anadolu futbolunun İstanbul takımlarına kafa tutan ilk kulübü olan Eskişehirspor 1965’te kuruldu. Abdullah Gegiç yönetimindeki Es-Es, 1968-69 sezonunda harika bir görüntü ortaya koydu. Bestelere konu olan Fethi, Nihat ve Ender üçlüsüyle harika bir grafik çizerek ligi şampiyon Galatasaray’ın 3 puan gerisinde ikinci sırada tamamlayarak tüm dikkatleri üzerine çekti. Galatasaray 46, ikinci Eskişehirspor ise 43 puanla sezonu tamamladı.

Eskişehirspor (1971-72): İki yıl önceki lig ikinciliğinin tesadüf olmadığını gösteren 1971-72 sezonunda yine şampiyonluğa oynadı. Yarışta rakibi ise yine Galatasaray’dı. Fethi Heper ve Şevki Şenlen’in toplam 42 gol attığı sezonda kırmızı siyahlı ekip şampiyon Galatasaray’ın üç puan gerisinde kalmaktan kurtulamadı. İki kez yarışta Galatasaray engeline takılan Es-Es bir daha şampiyonluk yarışına dahil olamadı.

Boluspor (1973-74): Eskişehirspor’dan sonra İstanbul’un üç büyüklerine kafa tutan ikinci Anadolu kulübü Boluspor oldu. 1973-74 sezonunun ilk 12 haftasında bir galibiyet, bir mağlubiyet ve on beraberlik alan kırmızı beyazlılar, sonraki haftalarda çıkışa geçerek yarışa dahil olsa da sezonu şampiyon Fenerabahçe’nin dört puan gerisinde noktaladı. Hem Eskişehirspor hem de Boluspor sezon sonunda mutlu sona ulaşamadı ama Anadolu takımlarına şampiyonluk yarışında umut oldular.

Adanaspor (1980-81): Anadolu takımlarının sezonu ilk ikide tamamladığı 1980-81 Adanaspor adına tam bir drama sahne oldu. Şampiyonluk yarışındaki rakibi sahasında 1-0 yenen Adanaspor, son 9 haftada adeta kabus yaşadı. Gündüz Tekin Onay’ın öğrencileri son dokuz maçında tek galibiyet alabilirken Türk futbolunda tarihe geçme fırsatı kaçırmış oldu. Bora Öztürk’ün 17 golle gol yükünü çektiği turuncu beyazlılar, sezonu şampiyon Trabzonspor’un beş puan gerisinde ikinci sırada tamamladı.

Samsunspor (1986-87): ‘Salyongoz Kralı’ lakaplı Hasbi Menteşoğlu’nun destesteklediği Samsunspor 1984-85 sezonunu 1. Lig şampiyonu olmuş, ertesi sezon yükseldiği Süper Lig’e fırtına gibi bir giriş yaptı. İki yıl üst üste hem üçüncü oldular, hem de gol kralını çıkarttılar. 1986-87 sezonuna fırtına gibi başlayan Samsunspor, ligin son yedi maçının beşinde sahadan beraberlikle ayrılınca önemli bir fırsatı kaçırmış oldu. 25 gol atan Tanju Çolak, Samsunspor’un başarısında önemli rol oynadı. Milorad Mitrovic’in öğrencileri sezonu 54 puanla şampiyon olan Galatasaray’ın dört puan gerisinde ligi üçüncü sırada tamamladı.

Kocaelispor (1992-93): Şimdilerde 3.Lig’de mücadele eden Kocaelispor, 1992’de yükseldiği Süper Lig’de fırtına gibi esmişti. Sezona 7-2’lik Erciyespor galibiyetiyle başlayan Güvenç Kurtar’ın öğrencileri, özellikle ligin ilk yarısında şampiyonluk yarışında ön plana çıkan ekiplerinden biri oldu. Güvenç Kurtar’ın öğrencileri ligin son altı haftasında yalnızca tek galibiyet alabilirken sezonu şampiyon Galatasaray’ın 7 puan gerisinde dördüncü tamamlamakla yetindi.

Gaziantepspor (2000-01): Sakıp Özberk yönetiminde ciddi bir çıkış yakalayan Gaziantepspor, üçüncü tamamladığı 1999-20 sezonunun ardından sonraki sezona da iyi bir başlangıç yaptı. İlk 12 maçta yalnızca tek mağlubiyet alan Antep ekibi bu süreçte toplam 25 puan topladı. Gaziantepspor, ligin 29. haftasında deplasmanda şampiyonluk yarışı verdiği Fenerbahçe karşısında ilk devreyi 3-0 önde kapatmasına karşılık maçı 4-3 kaybedince yarışta büyük yara aldı. Ardından Galatasaray’a kaybeden, Trabzonspor ile berabere kalan kırmızı siyahlılar sezonu 68 puanla ligi üçüncü sırada tamamladı.

Sivasspor (2007-08): Şampiyonluk yarışının oldukça çetin geçtiği 2007-08 sezonunda 73 puan toplayan Sivasspor, ligi şampiyon Galatasaray’ın 6 puan gerisinde tamamladı. 73 puan toplayan Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın arkasından üçlü averajla dördüncü sırada kalan Sivasspor, sonraki sezon bir kez daha şampiyonluk yarışının içerisinde olmayı başardı. 2007-08 sezonu Türk futbolunun Sivasspor’lu Mehmet Yıldız’la tanıştığı yıl oldu.

Sivasspor (2008-09): Bir önceki sezonda gelen 73 puanın tesadüf olmadığını gösteren Sivasspor, 2008-09 sezonunda da şampiyonluk yarışında varım dedi. Bülent Uygun yönetiminde oldukça başarılı bir grafik çizen Sivas ekibi, Mustafa Denizli yönetiminde ligin ikinci yarısında yalnızca tek maç kaybeden Beşiktaş’ın arkasında ikinci sırada kaldı. Kırmızı beyazlılar, sezonu 66 puanla tamamladı.

Başakşehir (2016-17): Abdullah Avcı’nın etkisini göstermeye başladığı Başakşehir, istikrarın ilk meyvesini 2016-17 sezonunda aldı. Lacivert turunculu ekip ligin en az gol yiyen takımı olduğu sezonu lider Beşiktaş’ın dört puan arkasında tamamlarken sonraki sezonlarda dört büyükleri zorlayacağının sinyallerini verdi.

Başakşehir (2018-19): Önceki iki sezonda zirve yarışının önemli adaylarından biri olan Başakşehir, 2018-19 sezonunda da ligin en az gol yiyen takımı olmayı başardı.  Abdullah Avcı’nın öğrencileri bir ara en yakın takipçisiyle arasındaki puan farkını sekize kadar çıkarırken sezonun 33. haftasında Türk Telekom Stadı’nda Galatasaray’a mağlup olarak bir kez daha ikinci sırada kalmış oldu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin