Aftlarınızın tedavisi için birkaç pratik tavsiye

Vücut direnciniz düştüğünde dudak veya yanağınızın iç tarafında ya da dilinizde çıkan beyaz yaralar yani aftlar yaşam kalitenizi olumsuz etkiler. Bu küçük yaralar canınızı yakar ve keyfinizi kaçırır. Aftları yok etmek için gargara türü tıbbi ilaçlar kullanabileceğiniz gibi, doğal, evinizde yapabileceğiniz tedavi yöntemleri de mevcut, Reader’s Digest dergisi’nde yer alan habere göre, karbonat ile tedavi en etkili yöntem. Alkalin olan karbonat, aftı şiddetlendiren asitleri etkisizleştirip, iyileşmeye yardımcı olmak için bakterileri öldürüyor. Kullanımı ise çok kolay. Yarım bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı karbonat atıp karıştırın ve ağzınızı bununla çalkalayın.

Başka neler yapabilirsiniz? Ağrı ve acılarınızı hafifletip, ufak yaralarınızı iyileştirecek diğer tavsiyeler şunlar: Aftı kurulayın. Aloe yaprağını kesin. Temiz bir kaşıkla yapraktan sızan bir parça jeli alıp yaranın üzerine uygulayın. Mesela, bir alkalin olan çay aftı şiddetlendiren asitleri etkisizleştirir. Ağrınızın geçmesi için 5 dakika kadar ıslak çay poşetini aftın üzerinde tutun.

Bakterileri ve virüsleri öldüren adaçayı, iltihabı azaltan bileşenler içerir. 2 çay kaşığı kurumuş adaçayını bir bardak kaynayan suyun içine atın. Soğuduktan sonra günde 2 ya da 3 kez bu çayla ağzınızı çalkalayın. Eczanelerde ve aktarlarda rahatça bulabileceğiniz meyan kökü çayı da iyi bir alternatiftir. Meyan kökü, aaftları mükemmel şekilde tedavi eder.

Aftın iyileşmesine yardımcı olmak için tuzlu suyla ağızınızı 30 saniye kadar çalkalayın. Tuzlu su ozmoz sayesinde aft gibi açık yaraları iyileştirir.E vitamini kapsülünün ucunu kesin ve aftın üzerine birazcık E vitamini sıvısı dökün. Vitamin yarayı kaplayacak, enfeksiyon kapmasını önleyecek ve daha hızlı iyileşmesine yardın edecektir. C vitamini de ağzınızdaki yaraları iyileştirmeye yardım eder. Ancak C vitaminiyle dolu portakal, greyfurt gibi meyveler bazı insanlarda afta yol açabileceği için bunu kendiniz takip edin.

****

Ağız kokusunu gidermek için yeşil çayı deneyin

Çürükler, dişeti hastalıkları ağız kokusuna yol açabileceği gibi, akciğerler ve sindirim yolu rahatsızlıkları ya da yediğiniz gıdalar buna yol açabilir. Maalesef ağız kokusundan kurtulmak o kadar kolay olmuyor. Uzmanların bu konudaki tavsiyeleri şöyle: Dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Dilinizi mutlaka temizleyin. Sabah uyandığınızda boğazınız kurur, boğazınız ıslatın. Nane ve sakız çiğnemek de tükürük üretimini artırır. Bunlar geçici çözümdür. Yemeklere dikkat edin. Yemekten sonra ağzınızı çalkalayın. Sigaradan uzak durun. Bütün bunlara rağmen ağzınız kokuyorsa diş hekimine gitmelisiniz.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin