Babası Ahmet Mahrez 54 yaşında kalp rahatsızlığından dolayı hayatını kaybettiğinde henüz 15 yaşındaydı. Artık hayatın yükü omuzlarına binmişti. Bir karar vermesi gerekiyordu; futbol mu iş mi? Tercihini futboldan yana kullanmasında babasının daha küçük yaşından itibaren “Oğlum senin futbolcu olmanı istiyorum” sözleri etkili oldu. Kararı kesindi, artık futbolcu olacaktı. Bu isim İngiltere’de yılın futbolcusu seçilen ilk Afrika kökenli futbolcu olan Cezayirli Riyad Mahrez’di.
Leicester City geçen yıl 132 yıllık tarihinde ilk kez şampiyon olurken, başarının mimarlarından biriydi Riyad Mahrez. 37 Premier Lig maçında forma giyip 17 gol atan Mahrez, 11 asist yaptı. Sezon boyunca sadece 1 kez sarı kart görerek rakipleriyle centilmence mücadele etti. İngiltere Profesyonel Futbolcular Birliği (PFA) tarafından yılın futbolcusu seçilen Mahrez, bu başarıyı elde eden ilk Afrika kökenli ve Leicester City’li oyuncu olarak tarihe geçti. Fazla değil iki yıl önce Fransa 2. liginde top koşturan Riyad Mahrez, bugün yıldızlar topluluğu bir ligde yılın oyuncusu seçilecek bir başarıya imza attı.
FRANSA’DAN İNGİLTERE’YE GİTMEK ZOR KARARDI
Mahrez, 21 Şubat 1991 doğumlu. Babası Cezayirli annesi Faslı olan Riyad Mahrez’in babası Ahmet, Cezayir ve Fransa’da küçük takımlarda top koşturduğu için oğlundaki futbol yeteneğini küçük yaşlarda keşfetti. Paris’in kuzeyinde yabancıların çoğunlukla, kariyer imkânının kısıtlı olduğu bir bölgede doğan Riyad Mahrez, “Zengin değildik ancak fakir de değildik” diyecekti. Riyad, aşırı derece zayıf bir bünyeye sahipti. İkili mücadelede rakipleri fizik gücünden dolayı hep üstünlük sağlıyordu. Ancak hızıyla rakiplerine fark atıyordu.
2009’da amatör Quimper top koşturmaya başlayan Riyad’a hocasının tavsiyesi futbol kariyerini şekillendiriyordu; ‘Fizik gücün yeterli olmadığı için akıllı oynamak zorundasın. Fiziğini değil aklını kullan’. Riyad, Quimper’de 6 ayda hem futbolunu ilerletince Paris Saint Germain ve Marsilya gibi devlerin dikkatini çeker. Ancak tercihini 2. Lig takımlarından La Havre’den yana kullanır. Sebebini ‘Çok iyi bir altyapı sistemleri vardı’ diye açıklar. Kısa sürede A takıma yükselir. Fransa 2. Liginde takımlar adeta sahaya 0-0’lık skor için çıkarlar. Hücumun unutulduğu, defansın olduğu bir oyun kurgusunda Riyad Mahrez, hızı ve tekniğiyle dikkati çeker.
Kariyer basamaklarını artık adım adım tırmanma vakti gelmiştir. 2014’te Liecester City’den teklif geldiğinde önce biraz tereddüt eder. Sebebi ise ‘Liecester’i futbol değil bir rugby kulübü sanmasıdır’. Yakınları İngiliz futbolunun fizik gücüne dayalı olduğunu belirtip, tercihini İspanya’dan yana kullanmasını ister. Ancak kararını verir ve 450 bin Euro karşılığında Leicester’in yolunu tutar.
DEVLERİN GÖZDESİYDİ AMA TAKIMDA KALDI
2015-16 sezonunda sıra dışı performans gösteren Leicester City’nin sıra dışı oyuncularından biri olur Mahrez. N’Golo Kante ile orta sahada müthiş bir ikili oluşturan Mahrez, takımın hücum gücünü ciddi katkı sağlar. İlk sezonunda 30 maçta forma giyen Mahrez, 4 gol atar. İkinci sezonunda gol sayısını 17’ye çıkaran Mahrez, iki sezonda toplam iki sarı kart görür.
Leicester City sezonu şampiyon olarak tamamlayınca, Chelsea, Arsenal, Manchester United gibi devler Mahrez’i transfer etmek ister. Ancak kulübü gelen teklifleri geri çevirir. Bu sezon Leicester City’nin yaşadığı düşüş Mahrez’i de etkiler. Geçen yılını aratan bir görüntü çizen Mahrez, son haftalarda tekrar takımına ciddi katkı sağlayıp düşme hattından biraz uzaklaşmasını sağlar. Bu sezon 25 maçta forma giyerken ancak 4 gol bulabilmiştir. Futbolundaki düşüş hırçınlığa yol açmış olacak ki, bu sezon 3 de sarı kart görür. Leicester City, 6 haftalık bir aradan sonra son iki maçını galibiyetle kapatırken, Mahrez takımın en iyilerinden biri haline gelir.
La Havre’de ortaya koyduğu başarılı futbola rağmen Cezayir milli takımına seçilemeyen Riyad Mahrez, Ada’ya adımı atar atmaz dikkatleri üzerine çekmesiyle kendini milli takımda bulmuştu. Milli takım tercihini babasının geldiği ülke olan Cezayir’den yana kullanır. “Orası benim köklerim ve her yıl gittiğim anavatanım” diyen Riyad Mahrez, milli formayı giydiği 30 maçta 8 kez de fileleri havalandırdı.
