70 yıllık Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi Türkiye, AİHM’e ‘vasıflı’ yargıç öneremiyor

Türkiye’yi AİHM’de temsil edecek yargıcın bir türlü seçilememesi yüzünden, çalışma süresi 2017 yılı nisan ayında sona ermesine rağmen Işıl Karakaş mahkemedeki görevine devam ediyor. Bu durum Türkiye’de özellikle son dönemde hukukta yaşanan geriye gidişin en önemli göstergelerinden biri durumunda.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin AİHM Yargıç Seçimi Alt Komitesi bu zamana kadar üye 47 ülke içinden sadece 5 ülkenin yargıç adayları reddetti. AİHM’de son 5 yıla bakıldığında, bu ülkeler Türkiye, Arnavutluk, Gürcistan, Azerbaycan ve Slovak Cumhuriyeti olarak sıralanıyor.

Fakat bu ülkeler arasında Türkiye, 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi’nin tek kurucu üyezi konumunda, diğer 4 ülke ise Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Konsey’e sonradan üye olanlar.

YENİ TARİH 29 MART

Euronews’in haberine göre, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlığına gösterdiği adaylarla ilgili sorunun giderilmesinde gözler artık 29 Mart’ta Paris’te düzenlenecek olan ve yeni adayların mülakattan geçirileceği toplantıya çevrildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin AİHM Yargıç Seçimi Alt Komitesi, bu mülakatta adayların “ehil olduğuna” dair onay vermesi halinde önemli bir sorun aşılmış olacak.

Türkiye’nin sunduğu 3 kişiden oluşan yeni liste, bu kez Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) 8-12 Nisan tarihlerinde Strasbourg’da düzenleyeceği genel kurulda nihai olarak oylamaya sunulacak. Bu oylamanın 9 Nisan’da gerçekleşmesi bekleniyor.

TÜRKİYE 3 İSİM SUNDU

AKPM’deki oylamadan önce Paris’teki komite toplantısında Türkiye’nin dün resmen sunduğu listedeki Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ve Doçent Saadet Yüksel ayrı ayrı mülakattan geçirilecek. Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar, Türkiye’nin daha önceki listesinde de yer almıştı. Yeni sunulan listeye, bu kez Doçent Saadet Yüksel eklendi.

Yargıç seçimindeki sıkıntı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlık Divanı’nın geçen yıl kasım ayında yaptığı oturum öncesi Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlığına aday gösterdiği üç kişiden birisi olan Prof. Selami Kuran’ın başvurusunu geri çekmişti.

AİHM Yargıç Seçimi Alt Komitesi, AİHM’de görev süresi dolan yargıç Işıl Karakaş’ın yerine Türkiye tarafından belirlenen üç aday içinde Kuran’ın “yeteri kadar vasıflı” olmadığı diğer adayların ise “yeterli” olduğu görüşüne varmasına rağmen, geçen yıl 4 Ekim’de, Türkiye’nin aday listesinin geri çevrilmesini AKPM’ye tavsiye etmişti.

Türkiye’nin üç adayı, geçen yıl kasım ayında Paris’te mülakata girmişti. Üç adayın ilgili komite tarafından reddedilmesi, yargıç seçimiyle ilgili süreci ve tartışmaları da yeniden gündeme getirmişti.

AİHM’e yargıç seçimi süreci

AİHM’ yargıç seçilebilmek için ilgili hükümetin sunduğu üç adayın dosyası bağımsız hukukçulardan oluşan Avrupa Konseyi’nin 5 kişilik panelinin önüne gidiyor. Buradan onay çıkması durumunda AKPM Hukuk İşleri Komitesi’ne bağlı AİHM Yargıç Seçimi Alt Komitesi’nde adaylarla ilgili bir mülakat ve ön oylama yapılıyor. Bu Komitenin yaptığı teklif daha sonra AKPM Başkanlık Divanı’na daha sonra da AKPM Genel Kurulu’na oylama için gidiyor.

Daha önce de aralarında İnsan Hakları Daire Başkanı Ali Açıkgül, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül ile Avukat Fatma Arslan’ın isimleri aday olarak bildirilmiş, ancak tümü yetersiz bulunarak reddedilmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin