Facebook’a ‘gizliliği ihlalden’ 5 milyar dolar ceza kesilecek

Kişisel verilerin gizliliği konusunda yaptığı ihlaller yüzünden Facebook hakkında bir yılı aşkın süren soruşturmada sona gelindi. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) sosyal medya devine milyarlarca dolarlık ceza vermeye hazırlandığı bildirildi.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, FTC’de yapılan oylamada 3’e karşı 2 oyla Facebook’un yaklaşık 5 milyar dolar ceza ödemesine karar verildi. FTC ve Facebook konu hakkında yorum yapmadı.

Facebook cezayı açıklamıştı

Facebook, nisan ayında FTC tarafından ağır bir para cezasına çarptırılabileceğini açıklamış ve kesilecek cezanın 5 milyar doları bulabileceğini duyurmuştu.

Facebook’a verilmesi beklenen ceza, FTC tarafından bugüne kadar bir teknoloji şirketine verilen en yüksek ceza olacak. Ancak 5 milyar dolarlık ceza, Facebook’un geçen yılki 56 milyar dolarlık kârının 10’da birine bile denk gelmiyor.

Milyonlarca kullanıcının bilgileri satılmıştı

FTC, Cambridge Analytica skandalı sebebiyle Mart 2018’de soruşturma başlatmıştı.

Cambridge Analytica skandalı, 2013 yılında bir ‘kişilik testi’ görüntüsü altında Facebook’ta yer alan bir uygulamayı indiren milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerinin yanı sıra, arkadaş listelerinin de rızaları olmaksızın İngiltere merkezli veri analiz şirketine satılması ile ortaya çıkmıştı.

Cambridge Analytica şirketi, ABD’de 2016 seçimlerinde daha sonra başkan seçilen Donald Trump için de çalışmıştı.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin