“2050’de İstanbul’un iklimi Roma; Ankara’nınki Taşkent gibi olabilir”

İsviçre’nin Zürih kentindeki ETH Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar dünyanın başlıca 520 kentini nasıl etkileyeceği incelendi. Araştırmaya göre, ortalama hava sıcaklıkları açısından, İstanbul Roma’ya, İzmir Adana’ya, Ankara ise Taşkent’e benzeyebilir.

Crowther Laboratuarı’nda yapılan, küresel sıcaklıklardaki 2 derecelik artışın dünyadaki kentleri nasıl etkileyeceğine yönelik araştırmaya bakılırsa 30 yıl içinde Bursa’nın havası Adana’ya, Gaziantep’inki Erbil’e, Adana’nınki ise Lefkoşa’ya benzeyecek.

Londra’nın bugünkü Barcelona kadar sıcak olabileceği, Rio de Janeiro’da havanın Havana gibi hissedilebileceği, Moskova’daki havanın ise Sofya’yla kıyaslanabileceği belirtiliyor.

Durum sanıldığından daha ciddi

BBC Türkçe’nin haberleştirdiği araştırmaya göre, sıcaklıklardaki en hissedilir değişiklikleri kuzey ülkeleri yaşayacak. Avrupa çapında, yaz mevsimi şimdikinden ortalama 3,5 derece, kışlar ise yine şimdikinden 4,7 derece daha sıcak olacak.

Kulağa hoş gibi gelse de, durum pek de iyi değil aslında. Tropikal bölgelerdeki ortalama sıcaklıklardaki değişim daha az olacak, ancak yoğun yağış ve ciddi kuraklık gibi daha çok aşırı hava olayıyla karşılaşacaklar.

Çalışmada ele alınan kentlerin beşte birinden fazlası (yüzde 22), ki bunlar arasında Manaus, Kuala Lumpur, Jakarta, Rangoon ve Sinagpur da bulunuyor, daha önce hiç görülmeyen iklim şartları altında yaşayacak.

Hindistan’da kuraklık: Güney yarımküredeki ülkeler şimdiden iklim değişikliğinin etkilerini hissediyor.

‘İnsanlığın daha önce görmediği iklim’

BBC News Mundo’ya konuşan Exeter Üniversitesi uzmanlarından James Dyke, “Benim için bu çalışmadaki en etkileyici nokta, Ekvator çizgisine yakın 100 kentin, insanlık tarihinde daha önce görülmemiş iklimleri yaşayacak olmaları” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu durum da bu şehirlerin hala yaşanılabilir olup olmayacağı sorusunu gündeme getiriyor. Büyük bir yerinden olma ve göç senaryosuyla karşı karşıya kalabiliriz.”

PLOS One adlı bilimsel yayında yer alan çalışma, alanında bir ilk. Zürih Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ‘şehir benzetmeleriyle’, insanların iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi anlamasına ve karşılaşacakları iklimi gözlerinin önüne getirmesine yardımcı olmaya çalışmak istediklerini söyledi.

‘Gerçekler, inanların inancını değiştirmiyor’

Araştırma ekibinin başkanı Jean-Francois Bastin, “Tarih bize tekrar tekrar şunu gösterdi; gerçekler ve veriler insanların inançlarını ya da hareketlerini değiştirmiyor” dedi.

İngiltere Meteoroloji Kurumu’ndan Profesör Richard Betts de, çalışmanın iklim değişikliğini, insan deneyimi bağlamına oturttuğunu vurguladı. Betts, “Daha da önemlisi, çok sayıda yerin daha önce insanların görmediği iklimlerle karşılaşacağını göstermesi.” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin