2019’da yapay zekaya 35,8 milyar dolar harcanacak

Yapay zekaya yapılan yatırımlar ve bunun önemiyle ilgili bilinç düzeyi hızla artıyor. Yapay zeka harcamalarının bu yıl küresel anlamda 35,8 milyar dolara ulaşması, 2022’ye kadar ise bu miktarın 79,2 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Teknoloji Oku sitesinden Erhan Doğru, küresel pazar araştırması ve danışmanlık şirketi IDC’nin (International Data Corparation) konuyla ilgili yaptığı bir araştırmayı aktardı.

Buna göre, 2019’da küresel yapay zeka harcamaları geçen yıla nazaran yüzde 44 artarak 35,8 milyar dolara ulaşacak. 2022’de ise bu harcamanın iki kattan daha fazla artarak 79,2 milyar dolara çıkması bekleniyor.

En çok parayı perakende sektörü harcıyor

Yapay zeka sistemlerine en çok para harcayan endüstri, 5,9 milyar dolarla perakende satış sektörü. Endüstride otomatik müşteri hizmeti, uzman alışveriş danışma servisleri ve ürün önerileri gibi alanlarda yapay zekadan faydalanılıyor.

Bankacılık ise 5,6 milyar dolar ile ikinci sırada yer alıyor. Bu sektörde de otomatik tehdit algılama ve önleme sistemleri ile sahtecilik analizi gibi konularda yapay zeka kullanılıyor. Parçalı üretim, sağlık hizmetleri ve süreç üretimi gibi sektörler de perakende satış ve bankacılıktan sonra yapay zekaya en fazla yatırım yapan sektörler arasında geliyor.

Büyüme 10 yıl boyunca devam edecek

Araştırma ve danışmanlık şirketinden Marianne Daquila şu değerlendirmeyi yapıyor: “Dünya genelinde yapay zeka girişimlerinin operasyonları optimize etmesi, müşteri deneyimini dönüştürmesi ve yeni ürün ve servisler sunması ile şu anda her endüstride önemli yapay zeka sistemleri harcamaları görülebiliyor.

Bu durum, akıllı süreç otomasyonu, uzman alışveriş danışmanları ve ürün önerileri gibi kullanım alanları ile de kanıtlanmış durumda. Yapay zeka ile ilgili teknolojilerin ilerlemesi önümüzdeki 10 yıl boyunca, her yıl çift haneli büyüme gösterecek.”

Harcamaların yüzde 17’si yazılıma

Bu yıl en çok harcama yapılan yapay zeka uygulamaları arasında otomatikleştirilmiş müşteri hizmetleri (4,5 milyar dolar), satış süresi ve otomasyonu (2,7 milyar dolar), otomatikleştirilmiş tehdit istihbaratı ve önleme sistemleri (2,7 milyar dolar) bulunuyor.

Yapılan tüm bu harcamaların yüzde 17’si yapay zeka tabanlı yazılım uygulamalarına ve yüzde 16’sı ise donanım kurulumuna gidiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin