2019 Dünya Basketbol Şampiyonası heyecanı yarın başlıyor

Tr724 HABER MERKEZi | ZAFER ÖZSOY

Çin’in ev sahipliğinde 31 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası yarın başlıyor.

Uluslararası Basketbol Federasyonu’nun (FIBA) organize ettiği 2019 FIBA Dünya Kupası heyecanı, Çin’in Pekin, Şangay, Foshan, Wuhan, Guangzhou, Nanjing, Shenzhen ve Doungguan şehirlerinde yaşanacak. Amerika Birleşik Devletleri takımının yer aldığı E grubunda mücadele edecek olan A Milli takımımız, maçlarını Şangay kentinde oynayacak.

1950’de başlayan ve 14 farklı ülkenin ev sahipliği yaptığı FIBA Basketbol Dünya Kupası, 3. kez Asya’da oynanıyor. Filipinler-1978’i Yugoslavya kazanırken, 2006 yılında Japonya’da oynanan şampiyonada zafere ulaşan İspanya olmuştu.

ŞAMPİYONANIN ENLERİ

Kardeş oyuncular: 8 ayrı gruptaki bir çok takımda kardeş oyuncular oynuyor. En tanınmışları, Kanada’da oynayan Thomas ve Phill Scrubbb, Yeni Zelanda’da oynayan Corey and Tai Webster, İspanya’da oynayan Willy and Juancho Hernangomez, Japonya’da oynayan Joji ve Kosuke Takeuchi, ama gözler NBA’in genç süper starı ve 2018-2019’un en değerli oyuncusu Giannis ve kardeşi Thanasis Antetokounmpo üzerinde olacak.

En uzun ve en kısa oyuncular: Sırbistan Milli takımında oynayan Boban Marjanovic 2.22’lik boyu ile turnuvanın en uzun oyuncusu olurken, Filipinlerde oynayan Mark Barroca 1,76 ile şampiyonanın en kısa oyuncusu.

Efsaneler ve en genç oyuncu: Angola’nın değişmez oyuncusu Eduarda Mingas 40 yaşında turnuva’ya katılırken, onu Tunus’tan Radhouane Slimane (39), Arjantin’den Luis Scala (39), Alex Garcia (39) takip ediyor. Polonya Milli takımı kadrosunda yer alan 19 Kasım 2000 doğumlu Alexander Balcerowski ise  şampiyonanın en genç oyuncusu.

KARADAĞ

600 bin nüfuslu Karadağ, Turnuva’ya katılan en küçük ülke ünvanını elinde tutuyor.

FIBA 2019, ENES KANTER VE NBA 

Farklı takımlardan 57 NBA oyuncusu, FIBA 2019 dünya kupasında yer alıyor. Türkiye Milli Takımına çağrılmayan Enes Kanter’in oynadığı Boston Celtics; M.Smart, J.Brown, J.Tatum, K.Walker (ABD) V. Poirier (Fransa) ve D. Theis (Almanya) 6 oyuncu ile  en çok oyuncu gönderen takım.

ŞAMPİYONA REKORLARI

Sayı         : 54 sayı Jae Hur (Güney Kore)

Ribaund    : 20 Ömer Aşık (Türkiye) Mirsad Türkcan (Türkiye)

Asist     : 15 Toni Kukoc (Hırvatistan)

Top çalma    : 8 Sinan Güler (Türkiye)

Blok         : 8 Yao Ming (Çin)

ABD

ABD milli takımı nam-ı diğer rüya takım, 2010 Türkiye, 2014 ispanya’dan sonra 3. kez şampiyon olmaya en yakın takım

FIBA 2019’DA TAKIMLAR VE GRUPLARI ŞÖYLE 

A Grubu: Fildişi Sahili, Polonya, Venezuela, Çin

B Grubu: Rusya, Arjantin, Güney Kore, Nijerya

C Grubu: İspanya, İran, Porto Riko, Tunus

D Grubu: Angola, Filipinler, İtalya, Sırbistan

E Grubu: Türkiye, Çekya, ABD, Japonya

F Grubu: Yunanistan, Yeni Zelanda, Brezilya, Karadağ

G Grubu: Dominik Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Ürdün

H Grubu: Kanada, Senegal, Litvanya, Avustralya

TÜRKİYE’NİN İLK MAÇI 1 EYLÜL PAZAR GÜNÜ 

Türkiye, Gruptaki ilk maçında Japonya ile karşı karşıya gelecek. 1 Eylül Pazar günü Shanghai Oriental Sports Center’da oynanacak maç, TSİ 11.30’da başlayacak. Milliler, gruptaki ikinci maçında 3 Eylül Salı günü 15.30’da ABD ile mücadele edecek. 12 Dev Adam gruptaki son maçını ise 5 Eylül Perşembe günü 11.30’da Çekya ile yapacak.

MİLLİLERİN KADROSUNDA NBA’DEN 3 OYUNCU YER ALIYOR

A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın 14 kişilik kadrosunda 3 NBA, 10 Türkiye Basketbol Ligi ve 1 İsrail Ligi oyuncusu bulunuyor.

12 Dev Adam’ın 14 kişilik kadrosu şu şekilde:

Oyun kurucu: Scottie Vilbekin – Doğuş Balbay

Şutor gard: Furkan Korkmaz – Melih Mahmutoğlu – Yiğit Arslan – Buğrahan Tuncer

Kısa forvet: Cedi Osman – Metecan Birsen

Uzun forvet: Ersan Ilyasova – Berkan Durmaz

Pivot : Semih Erden – Sertaç Şanlı – Ege Arar

TÜRKİYE’NİN EN İYİ DERECESİ 2.LİK

A Milli Basketbol Takımı, FIBA Basketbol Dünya Kupası’na 5’inci kez katılıyor. 2002 yılında ilk kez katıldığımız şampiyonada 9’uncu olurken, 2006 yılındaki şampiyonayı ise 6’ncı sırada bitirdik.

Ay yıldızlılar 2010 yılında Türkiye’de düzenlenen turnuvada ise tarihinin en büyük başarısını final oynayarak elde etmeyi başardı. 12 Dev Adam, şampiyonada Yunanistan, Porto Riko, Rusya, Çin ve Fildişi Sahili’nin yer aldığı C Grubu’nu 1’inci sırada tamamladı ve 2’nci tura yükseldi. Milliler daha sonra sırasıyla Fransa, Slovenya ve Sırbistan’ı geçerek turnuvanın finalinde ABD’nin karşısına çıktı. Finalde ABD’ye 81-64’lük skorla kaybeden Türkiye gümüş madalyanın sahibi olmuştu.

12 Dev Adam, 2014 yılında katıldığı turnuvada ise çeyrek final oynama başarısı göstermişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin