2018 ve 2019’un Nobel Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu

2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Avusturyalı yazar Peter Handke’ye, 2018 yılındaki ödülü de Polonyalı yazar Olga Tokarczuk’a verdi.

Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi’ ve ‘Kısa Mektup Uzun Veda’ gibi eserleriyle tanınan Handke, ‘kendine has bir dille insan deneyimini etraflıca ve en ince detayıyla kaleme alan ilham verici eserleri’yle ödülün sahibi oldu.

Modern dünyada hareketliliği, değişimi ve önceden belirlenmiş sınırların anlamlarını sorgulayan ‘Koşucular’ romanının yazarı Tokarczuk ise ‘yaşanmışlıklara tutukuyla yaklaşarak sınırları geçmenin bir yaşam biçimi olduğunu temsil eden anlatısal hayal gücü’yle ödülü kazandı.

Geçen sene iptal edilmişti

Geçen sene Nobel Akademisi üyelerinden Jean-Claude Arnault, 18 kadın tarafından cinsel taciz ve saldırıyla suçlamış, iddia edilen sadırıların önemli bir kısmının İsveç Akademisi’ne ait binalarda olduğu öne sürülmüştü. Tartışmalar sonunda bir dizi istifa yaşanmıştı. Akademi, söz konusu iddialardan ötürü ‘kamuoyunun güveninin yitirildiğini’ belirterek 2018 Edebiyat Nobeli’nin 2019 yılı ödülüyle birlikte verileceğini duyurmuştu.

Nobel Akademisi, yarın da Nobel Barış Ödülü’nün sahibini açıklayacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin