2018 Dünya Kupası H Grubu’nda şanslar eşit

HABER-İNCELEME | HASAN CÜCÜK

Polonya, Senegal, Kolombiya ve Japonya’nın yer aldığı H Grubu’nda favori olarak öne çıkan net bir takım yok. Polonya, Senegal ve Kolombiya, grupta çıkma adına Japonya’dan bir adım önde gösteriliyor. Bu üç takımdan ikisi gruptan çıkarsa biri üzülecek.

POLONYA: 1970’li yılların rüzgarını yakaladı

Polonya’nın son dönemdeki konumuna bakarak değerlendirmek yanlış olur. Gerçek Polonya’yı görmek için yaklaşık 50 yıl geriye 1970’li yıllara gitmek gerekiyor. Polonya’nın yükselişe geçmesi Kazimierz Gorskis’in teknik direktör olmasıyla başladı. Polonya’nın ‘altın jenerasyonu’ diye tanımlanan dönemde Wlodzimierz Lubanski, Andrej Szarmach, Grzegorz Lato ve Zbigniew Boniek ismlerle Polonya ilk başarısını 1972 Münih Olimpiyatları’nda altın madalya kazanarak elde ediyordu. 1974 Dünya Kupası’nda Arjantin ve İtalya’nın yer aldığı grubu lider tamamlayan Polonya, ikinci turda kupanın gol kralı olan Lato’nun golüyle Brezilya’yı elemişti. Polonya’nın kupa tarihindeki en büyük başarısı 1982’de gelen dünya üçüncülüğüdür. Yarı finalde kupayı kazanan İtalya’ya yenilen Polonya, üçüncülük maçında Fransa’yı yenmeyi başarmıştı.

Bu başarılar artık tarihi olmuştu. 3 kez peş peşe kupa biletini alamayan Polonya, hasretini 2002’de dindirirken gruptan çıkmayı başarmıştı. Almanya 2006’ya katılmış ama yine de grup maçları sonunda evine dönmüştü. Son iki Dünya Kupası’nı evinde seyreden Polonya, nihayet hasrete son verip Rusya biletini aldı. Danimarka, Romanya ve Karadağ gibi güçlü ülkelerin yer aldığı gruptan lider çıkmayı başaran Polonya, 1970’li yılların rüzgarını yakalamış gözüküyor. Grupta oynadığı 10 maçtan 8’ini kazanırken, sadece Danimarka’ya yenildi. Vikinglerin 5 puan önünde grubu lider tamamlayıp Rusya biletini rahat bir şekilde aldı.

Polonya’yı 2013’ten bu yana çalıştıran Adam Nawalka 1970’li yılların efsane kadrosunda yer almış biri. 34 kez milli formayı giyen Nawalka, göreve geldikten sonra Polonya’yı önce Euro 2016 ardından ise Rusya’ya taşımayı başardı.

Polonya’nın başarısının anahtarı ünlü forveti Robert Lewandowski’de bulunuyor. Dortmund ve Bayern Münih formalarında bir gol makinesine dönüşen Robert Lewandowski, Rusya yolunda 10 maçta 16 gol atarak eleme gruplarında Avrupa’da en çok gol atan oyuncu oldu. Lewandowski’nin gol atmadığı tek maçı ise Polonya kaybetti. Milli forma ile 51 gol atan Lewandowski, Dünya Kupası’nın muhtemel gol kralı adayları listesinde üst sıralarda bulunuyor. Monaco formasıyla tanıdığımız Kamil Glik, 2011’de Torino’ya transfer olduktan sonra futbolunda ciddi gelişim gösterdi. 30 yaşındaki oyuncu defansın emniyet subabı konumunda bulunuyor.

SENEGAL: 2002 ruhuyla geliyor

2002 Dünya Kupası’nın açılışı büyük bir sürprize sahne oluyordu. Son şampiyon unvanıyla sahne alan Fransa, tarihinde kupaya ilk kez katılan Senegal’e yeniliyordu. Senegal, Papa Diop, Aliou Cisse, Henri Camara ve El-Hadji Diouf gibi oyuncularıyla daha ilk maçta dikkatleri üzerine çekiyordu. İlk kez katıldıkları kupada çeyrek finale kadar gelen Senegal’in yarı final rüyasına uzatma devrelerinde attığı altın golle İlhan Mansız son veriyordu. Yarı final kapısından dönen Senegal, kupada iz bırakarak evine dönüyordu.

Tarihinde katıldığı ilk Dünya Kupası’nda beklenmedik bir patlama yapan Senegal devamını getiremiyordu. Dahası Afrika Uluslar Kupası’nda favori gösterilmesine rağmen kupaya uzanmayı başaramıyordu. Kupaya katılama serüvenine bir son vermenin zamanı gelmişti artık. Rusya yolunda uzun bir aradan sonra işler yolunda gitmeye başlamıştı. Güney Afrika ve Burkina Faso gibi güçlü rakiplerin yer aldığı grupta en yakın rakibine 5 puan fark atarak tarihinde ikinci kez Dünya Kupası biletini almayı başarıyordu.

Senegal’in başarısının altında imzası olan isim 2002 Dünya Kupası’nda takımın kaptanlığını yapan Aliou Cisse’dir. 2015’te Afrika Uluslar Kupası’nda yaşanan hüsran sonucu Fransız Alain Giresse’nin yerine göreve başlayan Cisse döneminde Senegal futbolu hep ileriye gitmeye başladı. Oyuncuyken taraftarın kalbini kazanan Cissi şimdi teknik adam olarak 2002 başarısını Rusya’da tekrarlamak istiyor.

Senegal’in kadrosunda birbirinden ünlü yıldızlar bulunuyor. Bu sezon Liverpool’un Şampiyonlar Ligi başarısının temel taşlarından Sadio Mane, Senegal’in Rusya’da en önemli kozu olacak. Şampiyonlar Ligi’nde 9 gol atan Mane, hızı, tekniği ve gol vuruşlarındaki ustalığıyla dikkat çekiyor. Premier Lig’de boy gösteren Idrissa Gueye (Everton) ve  Cheikhou Kouyate (West Ham United) Senegal’in bir başka ümit bağladığı isimler. Süper Lig’den tanıdığımız Moussa Sow (Bursaspor) ve Lamine Gassama (Alanyaspor) Senegal’in başarısı için ter dökecek.

KOLOMBİYA: Süper starları Falcao ve Rodriguez’e güveniyor

Kolombiya 1990-98 arasında 3 kez üst üste Dünya Kupası biletini alırken Carlos Valderrama, Faustino Asprilla ve Freddy Rincon gibi yıldızlarıyla dikkat çekmişti. Özellikle 1994 Dünya Kupası öncesi eleme gruplarında Arjantin’i 5-0 yenerek tarihe bir skora imza atınca kupanın favorileri arasında gösterilmişti. Ancak gruptan çıkmayı başaramıştı.

Kolombiya uzun bir aradan sonra 2014 Dünya Kupası biletini alırken, Brezilya’ya sakatlığından dolayı takımın süper starı Radamel Falcao’dan yoksun gelmişti. Falcao’nun yokluğunda dümene 22 yaşındaki genç yıldız James Rodriguez geçince, Kolombiya kupa tarihindeki en büyük başarısına imza atıp çeyrek finale kadar geliyordu. Yarı final hayaline Brezilya son verirken Rodriguez 5 golle kupanın gol kralı oluyordu.

Kolombiya’nın Rusya yolu inişli çıkışlı oldu. Ekvador’u 2-0 yenerek eleme gruplarına başlayan Kolombiya’nın son 4 maçı kabus gibi geçti. Rusya bileti için son 4 maçından sadece birini kazanması yeterliydi. Ancak Venezuella ve Brezilya ile berabere kalan Kolombiya Paraguay’a yenilerek Rusya şansını zora sokuyordu. Son maçında Peru’yu yenmesi gerekiyordu. Maç 1-1 berabere bitmesine karşılık rakiplerinin yardımıyla ecel terleri dökerek Rusya biletini aldı.

Kolombiya’yı 2012’den buyana Arjantinli Jose Pokerman çalıştırıyor. 2006’da Arjantin’e yarı final oynatan Pokerman, Kolombiya’yı üst üste 2 kez Dünya Kupası’na taşıyınca Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından Kolombiya vatandaşlığı ile ödüllendirildi.

Rusya’da Kolombiya’nın en önemli silahları Monaco’lu Radamel Falcao, Bayern Münih’te kiralık oynayan Real Madrid’li James Rodriguez ve Juventus’lu Juan Cuadrado olacak. Bu 3 yıldız gününde olursa Kolombiya için gruptan çıkmak zor olmayacaktır.

JAPONYA: Grupta işlerinin zor olduğunun farkındalar

Tarihlerinde ilk kez 1998 Dünya Kupası’na katılan Japonya o tarihten sonra kupanın daimi müdavimlernden biri olmayı başardı. Asya futbolu enince akla gelen ilk ülkelerden biri olmayı başaran Japonlar, Dünya Kupası tarihinde Güney Kore ile birlikte düzenlediği 2002 ile birlikte 2006 ve 2014’te gruptan çıkmayı başardı. Ancak gruptan çıkmayı başardıkları bu 3 turnuvada ikinci turda elendiler. Japonya, Dünya Kupası biletini alan Suudi Arabistan ve Avustralya’nın yer aldığı grubu lider olarak bitirmeyi başardı.

Japonya’yı Dünya Kupası’na taşıyan isim bir dönem Trabzonspor’u da çalıştıran Boşnak Vahid Halilhodzic oldu. Boşnak hoca, 2010’da Fildişi Sahilleri’ni Dünya Kupası’na taşımasına karşılık kupa öncesinde kovulmuştu Aynı akibeti bu kez Japonya ile başladı. Japonya Futbol Federasyonu, Mali ve Ukrayna ile yapılan hazırlık maçlarındaki kötü skorları gerekçe gösterek Boşnak hocanın görevine son verip yerine yardımcısı Akira Nishino’ya milli takımı teslim etti.

Japonya’nın kadrosunda dikkat çeken isimlerin başında Shinji Kagawa geliyor. Dortmund formasıyla tanıdığımız Kagawa ile birlikte Makoto Hasebe (Frankfurt), Keisuke Honda (Pachuca) Shinji Okazaki (Leicester) dikkat çeken isimler. Özellikle Okazaki, Leicester City’nin 132 yıllık tarihinde ilk kez şampiyon olduğu 2015’te takımın önemli isimlerinden biri olmuştu. Bu sezon devre arasında geldiği Galatasaray’a harika bir performans ortaya koyan sol bek Yuto Nagatomo’da Japonya için Rusya’da ter dökecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin