2016 Tıp Nobel’i Tokyo’ya gitti

Bu yılın ilk Nobel’i, tıp alanında Yoshinori Ohsumi’ye gitti. Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde kariyerine devam eden Prof. Ohsumi, ‘autophagy’ isimli alanda, vücudumuzdaki hücrelerin kendi kendilerini yenilemeleri üzerine çalışıyordu.

1960’lardan bu yana tıp literatüründe bulunan ‘autophagy’ (otofaji), 1990’larda Prof. Ohsumi’nin deneyleri sayesinde daha geniş manada anlaşılır hâle geldi. Japon bilim adamı, hücrelerin kendilerini yenileme mekanizmasının esrarını açıklığa kavuşturdu.

Canlı fizyolojisinde varolan otofaji, yaşlılıkla ya da hastalıklarla birlikte kesintiye uğradığı için insanlarda kalıcı problemlere yol açabiliyor. Prof. Ohsumi’nin çalışmaları, vücuttaki otofaji mekanizmasının nasıl işlediğini, nasıl bozulduğunu ve nasıl onarılabileceğini açıklıyor.

Autophagy kelimesi “kendi kendini yeme” anlamına gelen bir terim. 1963’te ilk kez tıp literatürüne kazandıran isim olan Christian de Duve, 1974’te tıp alanında Nobel almıştı.

O zamandan bu yana hücrelerin atık maddeleri yok edemediği için hastalıkların ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak Yoshinori Ohsumi, bu atık maddelerin sadece “atık” olmadığını, aynı zamanda geri dönüştürülebilir olduklarını da göstermiş oldu.

Autophagy ne işe yarar?

Nobel Komitesi’nin yaptığı açıklamada tıp alanındaki bu yeniliğin şu faydaları olacağı duyuruldu:

Ohsumi’nin çalışmaları sayesinde, hücreyi oluşturan maddelerin yok edilmesi ya da geri dönüştürülmesi gerektiğinde otofajinin önemli bir fizyolojik etkisi olabileceğini öğrendik.

Otofaji, vücudun enerjiye ihtiyaç duyduğu ya da hücrelerin yenilenmesi gerektiği durumlarda, hızlıca devreye girebilir. Enfeksiyon kapıldığında zararlı bakteri ve virüslerin elenmesine yardımcı olur.

Vücutun otofajiyi yapamadığı durumlarda, kanser ve genetik hastalıkların ortaya çıktığı görülüyor. Devam eden çalışmalar, bu alanda yeni ilaçlar ve tedaviler üretmeyi öngörüyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin