Danimarka milli takımına acele oyuncu aranıyor!

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK

Hangi branş olursa olsun milli görev daveti almak her sporcu için büyük onurdur. Ülkesinin adını duyurmak için ter döken sporcular, bağlı bulundukları federasyon tarafından çeşitli primlerle ödüllendirilir. Madalya veya şampiyonluk durumunda pirimin miktarı doğal olarak artar. Her ülkenin kendine göre bir prim sistemi vardır. Bazen prim görüşmeleri çıkmaza girer. Tıpkı Danimarka’nın bugünlerde yaşadığı kaos gibi.

Danimarka futbolu Slovakya ile yapacağı hazırlık ve UEFA Uluslar Ligi’nde karşılaşacağı Galler maçı öncesi görülmemiş bir krizin içinde kendini buldu. Danimarka Futbol Federasyonu (DBU) ile Futbolcular Birliği arasında yürütülen yeni prim yönetmeliğinde taraflar bir noktada buluşamayınca, görüşmeler kesildi. Futbolcuların, kadroya katılım ücreti, primler, reklam gelirleri gibi konularında DBU ile görüşmeler yapan Futbolcular Birliği’nin yeni şartları kabul görmedi. Federasyon, görüşmelerin kesildiğini duyururken, milli kadroya davet edilen 23 oyuncudan 18’i pazar akşamına kadar kampa katılacağını duyurdu. Bu noktada devreye giren Futbolcular Birliği, oynanacak iki milli maç için eski prim sisteminin geçerli olmasını kabul ettiklerini açıkladı. Sorun çözülmüş gözüküyordu ki, DBU bu teklifi reddettiğini açıkladı. Böylece Danimarka futbolu görülmemiş bir krizin içinde kendini buldu.

Federasyon, alternatif bir milli takım oluşturmak için Danimarka Süper Ligi’nde mücadele eden tüm takımlara içeriği açıklanmayan bir mektup gönderdi. Mektubun içeriği açıklanmasada basına sızan bilgilere göre, Federasyon Süper Lig’deki tüm oyunculara milli daveti gönderip kadroya katılmalarını istiyordu. Federasyon, Süper Lig’de oyunculardan yeterli destek bulamayınca bu kez aynı çağrıyı 1. lig ve 2. lig’de oynayan oyunculara yapıyordu. Çağrıya evet diyecek oyunculardan yeni bir milli takımın kurulacak olması krizi kısmen çözerken, bir başka kaosu tetikliyordu. Milli takımın Norveçli hocası Aage Hareide, kendi çağırmadığı oyunculardan kurulu bir takımın başında sahaya çıkmayacağını belirtip, ülkesine tatile gidiyordu.

Danimarka, Slovakya ve Galler karşısında daha önce milli formayı giymemiş oyunculardan kurulu bir takımla çıkacak. Saha kenarında takımı kimin yöneteceği hala belirsizliğini koruyor. DBU’nun alternatif milli takım oluşturmasının altında UEFA’dan gelecek büyük cezanın etkisi var. Milli maçta sahaya çıkılmaması durumunda görülmemiş bir ceza gelecekti.

Danimarka’da erkek futbol milli takımının yaşadığı prim krizinin benzerini kadın futbol takımı da yaşamıştı. Danimarka Futbol Federasyonu (DBU) ile Kadın Milli Takımı arasındaki yaşanan pirim anlaşmazlığı kadın oyuncuların İsveç ile yapılacak Dünya Kupası eleme maçına çıkmama kararı alması sonucu maç iptal edilmişti. DBU tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsveç Futbol Federasyonu’na (SFF), Kadın Futbol Milli Takımı futbolcuların kampa katılmadıkları ve maçın oynanmayacağının bildirildiği belirtilerek, “Kadın Milli Takımı ve Danimarka Futbolu için tarihi kötü bir gün” denilmişti. Danimarka Kadın Futbol Milli Takımı ile DBU arasında baş gösteren para krizi geçen yılın Ağustos’ta gelen Avrupa ikinciliği sonrası baş göstermişti. Kadın futbolcular primlerinin zamanında ödenmemesi ve verilen paranın düşük olması nedeniyle milli takımı boykot kararı almıştı.

Danimarka’da kadın futbolcuların isyanı Norveç’te de etkisini göstermişti. Norveç futbol federasyonu, erkek ve kadın milli takımlarında oynayan futbolcularının eşit maaş alacağını açıklamak zorunda kalmıştı. Böylelikle kadın futbol milli takımında oynayanların maaşı neredeyse ikiye katlanarak 3,1 milyon Norveç kronundan, 6 milyon Norveç kronuna çıktı.. Bu miktar, Norveçli erkek oyuncuların reklam faaliyetlerinden elde ettikleri 550 bin Norveç kronunu kadın oyunculara ödemesini de içeriyordu. Norveçli kadın futbolcu Caroline Graham Hansen, Instagram’dan yaptığı açıklamada “Kadın oyuncular adına bu adımı attığınız için teşekkür ederiz” açıklamasını yapmıştı.

Danimarka’nın milli krizi şimdilik alternatif milli takım oluşturulmasıyla çözülmüş gözüküyor. Kamuoyu bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Oyuncuların ‘milli duygu’ yerine parayı düşündüğünü söyleyenler kadar, oyuncular üzerinden para kazanan federasyonun sert tutumunu eleştirenler de var. Benzer bir krizi Türk milli takımı Euro 2016’da yaşamıştı. Federasyon, Euro 2016’ya katılım primi olarak 500 bin Euro vereceğini açıklamış ancak Fatih Terim oyunculara eşit para vermeyince kriz çıkmıştı. Burak Yılmaz ve Gökhan Gönül az prim aldıkları için isyan çıkarırken, Euro 2016’da yaşadığımız fiyasko prim kriziyle örtülmüştü.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin