Böbreğinizin gönderdiği sinyalleri dikkate alın!

Dünyada çok sayıda insan böbrek hastalığıyla yaşıyor, diyalize giriyor ya da böbrek nakli olmayı bekliyor. Böbrek hastası olduğunu bilmeyenlerin oranı ise mevcudun yüzde 90 fazlası. Yüksek kan basıncı, diyabet, ailede böbrek yetmezliği hikâyesi risk faktörlerini artıran unsurlar. Böbrek hastalığı genellikle ileri aşamalara kadar belirti vermiyor. Böbrekler iflas ettiğinde veya idrarda yüksek oranda protein tespit edildiğinde ortaya çıkıyor.

Uzmanlara göre, böbrek hastası olup olmadığınızı anlamak için bazı belirtileri dikkate almalısınız. Nedir bunlar?

Sürekli yorgunluk,  konsantrasyon güçlüğü: Böbrek hastalığının diğer komplikasyonu anemidir bu da güçsüzlüğe ve yorgunluğa yol açar.

Uyku sorunu yaşamak: Böbrekler yeterince idrar süzmediğinde toksinler kanda kalır. Bu durum uyumanızı zorlaştırır. Obeziteyle de kronik böbrek hastalığı arasında bir bağlantı var ve uyku apnesi kronik böbrek hastalığında yaygın görülür.

Cildin kuruması, kaşınması: Sağlıklı böbrekler vücuttan fazla sıvıyı atar, kırmızı kan hücresi yapımına yardım eder, kemikleri güçlü tutar ve kanda doğru miktarda mineralin olması için çalışır. Kuru ve kaşıntılı cilt, ilerlemiş böbrek hastalığına eşlik eden mineral ve kemik hastalığının belirtisi olabilir.

Sık idrara çıkma: Özellikle geceleri sık idrar yapıyorsanız böbrek hastası olabilirsiniz. Böbreğinizin filtreleri hasar gördüğünde daha fazla idrar yaparsınız.

İdrarda kan ve köpük: Sağlıklı böbrekler kan hücrelerini vücutta tutar, ancak böbrekler hasar gördüğünde bu kan hücreleri idrarın içine sızmaya başlar. İdrardaki aşırı köpükler idrardaki proteini işaret edebilir.

Göz çevresinde, ayak bilekleriniz ve ayaklarda şişlik: Göz çevresindeki şişlik, böbreklerin idrara fazla miktarda protein kaçırdığını gösterir. Azalan böbrek fonksiyonu sodyum tutulmasına yol açar, böylece ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde şişmeler oluşur.

Kas krampları: Kramplar, hasar görmüş böbrekler nedeniyle oluşur. Örneğin, düşük kalsiyum seviyesi ve kontrol edilemeyen fosfor kas kramplarında rol oynar.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin