Bir sezonda sönmek de var!

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

Sarı-lacivertlilerin kadrosuna kattığı Vedat Muriqi’i hem Fenerbahçe hem de Galatasaray’ın ısrarlı istemesinin en önemli sebebi bu sezon ortaya koyduğu başarıydı. Anadolu kulüplerinde başarılı olan birçok oyuncunun rüyasını İstanbul kulüplerinde top koşturmak süsler. Ancak futbolun üç büyüklerinde top koşturup başarılı olmak her futbolcunun da harcı değil. Nitekim geçmişte bunun bol bol örneklerini görüyoruz. Anadolu’da coşan oyuncular, İstanbul’a gelince sıradanlaşıyor.

Anadolu kulüplerinde top koştururken gol krallığı tacını giyen oyuncular İstanbul takımlarına transfer olunca beklentilerin çok altında kaldı. Bu isimlerle ilgili daha önce ‘Anadolu’da kral İstanbul’da hüsran yazısını kaleme almıştık. Anadolu’da bir sezonda parlayıp, ertesi sezon sıradanlaşan veya futbolun dört büyüklerine transfer olduğunda hüsran yaşayan isimlere mercek tutalım.

Şimdilerde adı unutulan Kayseri takımlarından Erciyesspor’un ağustos 2005’te Ankaragücü’nden kadrosuna kattığı Cenk İşler’in sezona damga vuracağını kimse tahmin edemezdi. 2005-06 sezonunda Kayseri Erciyesspor’un Süper Lig’deki 34 maçın tamamına 11’de başlayan Cenk, 20 gol atmış ve adı büyük takımlarla anılmaya başlamıştı. Sezonun en flaş isimlerinden biri olan Cenk İşler’in 4 büyüklere transfer rüyası hiçbir zaman gerçek olmadı. Cenk İşler de bir daha 2005-06 sezonu başarısını tekrarlayamadı. Bir sezonda parlayıp sönen Cenk İşler,  Antalyaspor, Manisaspor, Kasımpaşa, Samsunspor ve Bucaspor formalarını giydi.

Okan Yılmaz adı 2000’li yılların başında oynadığı futbolla adından en fazla söz ettiren isimlerden başında geliyordu. İnegölspor’da başladığı futbol kariyeri 1998’de Bursaspor’a gelmesiyle parlamaya başladı. 2000-01 sezonunda 23 gol, 2002-03 sezonunda ise attığı 24 golle krallık tacını giyen Okan Yılmaz adı sadece İstanbul’un üç büyükleriyle anılmıyordu. 2003 Konfederasyon Kupası’nda milli formayla ortaya koyduğu futbolla birçok Avrupa kulübü de Okan Yılmaz’ı kadrosuna katmak istiyordu. Fransa’nın önemli kulüplerinden Marsilya ile 5,5 milyon dolarlık ön sözleşme imzaladı. Ancak, son anda ani bir kararla bu transferden vazgeçip, yoluna Bursaspor’da devam etti. Kaptanlığını yaptığı Bursaspor ile Süper Lig’den düşme şoku yaşayan Okan Yılmaz, 2004-05 sezonunda attığı 25 golle 2. Lig’de de gol kralı olmayı başardı. 2005’te Bursaspor’dan ayrıldıktan sonra sıradanlaşan Okan Yılmaz bir daha yeşil-beyazlı dönemindeki perforansını tekrarlayamadı. İstanbul takımları rüyası gerçekleşmeyen Okan Yılmaz, Konyaspor, Malatyaspor, Diyarbakırspor, Sakaryaspor, Orduspor, Belediye Vanspor, Tepecikspor, Alanyaspor ve Altınova Belediyespor formalarını giydi.

Ganalı Augustine Ahinful, 2000 yılından itibaren ülkemizde Ankaragücü formasını giymeye başladı. 2001-02 sezonunda 32 maçta giyen Augustine 19 gol atarak dikkatleri üzerine çekti. Sonraki sezonu ise 16 golle tamamlayınca kendini Trabzonspor’da buldu. İki sezon Karadeniz ekibinin formasını giyen Ganalı oyuncu 27 maçta şans bulurken sadece bir gol attı. 2005’te yeniden Ankaragücü’ne dönen Augustine ilk dönemini aratan bir futbol ortaya koydu.

2002-03 sezonunda Adanaspor formasıyla çıktığı 33 maçta 18 gol atan Necati Ateş kısa sürede İstanbul takımlarının radarına girdi. Sezonun bitimiyle Galatasaray’a transfer olan Necati Ateş, Anadolu başarısını İstanbul’da da sürdüren nadir oyunculardan biri oldu. 2003-08 arasında Galatasaray formasıyla Süper Lig, Türkiye Kupası ve Süper Kupa zaferleri yaşadı. Galatasaray’daki son iki sezonunu Ankaraspor ve İstanbul BB’de kiralık geçiren Necati Ateş, daha sonra Ankaraspor, Başakşehir, Antalyaspor, Eskişehirspor, Kayseri Erciyesspor ve Karşıyaka formalarını giydi.

Sivasspor’un Bülent Uygun yönetiminde Süper Lig’de fırtına gibi estiği dönemde öne çıkan isim Mehmet Yıldız’dı. Bülent Uygun’un ‘Ağzından lokmasını alabilirsiniz ama ayağından topu asla’ dediği Yıldız, 2007-08 ve 2008-09 sezonunda Sivasspor ile 14’er gol attı. Güçlü fiziğiyle ligde rakip defansların korkulu rüyası olan Mehmet Yıldız’ın İstanbul takımlarına transfer olma rüyası gerçeğe dönüşmedi. Sivasspor’dan sonra top koşturduğu Karabükspor, Eskişehirspor, Mersin İdman Yurdu, Osmanlıspor ve Ankaragücü takımlarında sıradan bir oyuncu olarak kariyerini noktaladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Ariza Makukula, 2009-10 sezonunda kiralık olarak geldiği Kayserispor’da sezonu 21 golle tamamlayıp, krallık tacını giydi. Acemisi olduğu bir ligde hem  ilk sezonunda hem de Anadolu kulübünde gol kralı olması büyük etki oluşturdu. Büyük takımlara gitme hayali gerçeğe dönüşmedi. Gol kralı olmasına rağmen Kayserispor’da da kalıcı olmadı. Ülkemizde Manisaspor ve Karşıyaka formalarını giyen Makukula bir daha çift haneli gol sayısına ulaşamadı.

Nijeryalı forvet Emmanuel Emenike 2009’da Karabükspor’a transfer olarak Süper Lige merhaba dedi. İlk sezonunda 16, ikinci sezonunda ise 14 gol atan Emenike güçlü fiziği ve usta gol vuruşlarıyla dikkat çekti. 2011’de Fenerbahçe’ye transfer olan Emenike, sarı-lacivertli formayı hiç giymeden Rus ekibi Spartak Moskova’ya satıldı. 2013’de yeniden Fenerbahçe’ye transfer olan Nijeryalı futbolcunun sarı-lacivertli macerası facia geçti. Futbolundan ziyade problemli davranışlarıyla gündem oldu. 32 yaşındaki oyuncu halen bir takım bulabilmiş değil. Emenike, Karabükspor sonrası Spartak Moskova, Fenerbahçe, Al Ain, West Ham, Las Palmas ve Olympiakos formalarını giydi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin