Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla kullanılan ilaç, 36 hastayı kör etti

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uygulanan yanlış ilaç tedavisi nedeniyle göz tedavisi gören 36 kişi görme yeteneğini kaybetti. Göz için kullanım izni olmayan bir kanser ilacının göz içine engekte edildiği iddia ediliyor. Doktor, hasta yakınlarına duruma açıklarken kullandığı, “Olan oldu artık!” sözleri sosyal medyada büyük tepki çekti. İlacın, bakanlığın talimatı sonrası kullanılmaya başlandığı ileri sürülüyor.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği’nde skandal yaşandı. Bir süredir tedavi gören yaklaşık 36 hasta, iddiaya göre yapılan iğne sonrasında görme yeteneğini kaybetti. 36 hasta, Ankara’daki çeşitli hastanelere sevk edilerek tedavi altına alındı. Bazı hastaların iki kez ameliyat olduğu öğrenilirken, bir kısmının da tedavilerinin 15 gün süreceği ileri sürüldü.

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Gazi Üniversitesi Hastanesinde tedavilerine devam edilen hastaları ziyaret etti. Hastalara geçmiş olsun dileyen ve konuyu Mecliste de dile getireceğini aktaran Önal, ihmale sebep olan varsa hukuki zeminde konunun takipçisi olacağını aktardı. Önal, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) araştırma önergesi sunduğunu da kaydetti.

SKANDALDA SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN ROLÜ NE?

İddiaya göre skandal, göz için kullanım izni olmayan bir kanser ilacının göz içine enjekte edilmesiyle yaşandı. Milat Gazetesi’nden Ahmet Ay, ‘Sağlık Bakanlığı bunu yapmamalıydı’ başlıklı makalesinde konuyu irdeledi. Makalenin ilgili bölümü şöyle: “28 Ocak 2019’da Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede, göz hastaları için ilk olarak daha önce kullanılan EYLEA ve LUCENTIS iğnelerinin kullanılmaması ve yerine ilk olarak AVASTIN ve ALTUZAN iğnelerinin kullanılması emredilmiştir. Burada iki sorun var:

KANSER İLAÇLARI GÖZ İÇİN KULLANILDI!

EYLEA ve LUCENTIS göz için imal edilen ilaçlardır. Yani bu iki ilacın spesifik alanı göz/retina tedavisidir. Ancak bakanlığın 28 Ocak 2019’da zorunlu hale getirdiği AVASDIN ile ALTUZAN iğneleri ise spesifik olarak onkolojide yani kanser hastalıklarında kullanılan iki ilaçtır.
Bakanlığın hastanelere genelge ile ilk kullanımını emrettiği AVASDIN ile ALTUZAN hastaların gözlerinde 3 kere denenecek ve netice alınmaz ise asıl göz iğnesi olan EYLEA ve LUCENTIS iğneleri hastalara uygulanacak. Yani kullanım alanı kanser olan bu iki ilaç göz hastaları üzerinde 3 kez denenecek, netice alınmaz ise asıl göz iğnesi olan ilaçlara dönülecek. Sebep: Maliyet!

DEVLET SAĞLIK KONUSUNDA CİMRİ OLMAMALI

Derede boğulma bu olsa gerek. Sağlık Bakanlığının bu konudaki tasarrufunun asıl sebebini bilmiyoruz, lakin bildiğimiz bir şey var ki vatandaşın sağlığı için hiçbir fedakarlıktan kaçmayan devletimizin Sağlık Bakanlığı bu konuda sadece ve yalnızca “cimri” davranmamıştır, aynı zamanda tehlikeli bir işe imza atmıştır.

Üstelik, ALTUZAN ile AVASDIN ilaçlarının 3 denemesi ile EYLEA ve LUCENTIS ilaçlarının bir kere kullanılması hemen hemen aynı fiyata geliyormuş. Üstelik onkolojide kullanılan iki ilaç 3 kere denendikten sonra çok da yarar sağlamadığı için mecburen diğer iki ilaca dönmek zorunda kalınıyor ki bu, maliyeti iki katına çıkarmak demektir. Yani bakanlık bu konuya iyi hazırlanmadan bu kararı aldığı kanaatindeyiz.

Bir de kullanım şekli ile ilgili aldığım bilgiler kimi özel hastanelerin kazanç mantığını yansıtıyor ki maazallah. Dahası, Onkolojide kullanılan iki ilacın vatandaşın sağlığına olan etkisi iyi araştırılmalıdır. Tedarik ayrı bir dert tabi. Ve bakanlık bu yanlıştan acilen dönmelidir.”

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin