İdare hukuku uzmanı Prof. Dr. Metin Günday, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ‘kayyım’ atanma ihtimalinin hala var olduğunu söyledi. Belediye Kanunu’nun 45. maddesine OHAL KHK’sı ile eklenen 3. fıkrayı hatırlatan Günday, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sayın İmamoğlu’nın ‘terör’ soruşturması kapsamında tutuklanmamış olmasına karşın, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45. maddesine bir OHAL KHK’sı ile eklenen ve sonradan yasalaşan ek 3. fıkra karşısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması maalesef ihtimal dahilindedir…. Bu ihtimalin gerçekleşmesi (kayyum atanması), yasal olsa da asla hukukî olmaz!” ifadelerini kullandı.
Peki bu açıklama ne anlama geliyor?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınmıştı. İmamoğlu’na iki suçlama yöneltildi. Biri ‘yolsuzluk’, diğeri ‘terör’… Emniyet ve savcılık sorgusunun ardından dün akşam saatlerined nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen İmamoğlu’nun yanı sıra İBB soruşturması kapsamında 18 kişinin tutuklanmasına karar verildi.
Ekrem İmamoğlu “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklandı. “Terör” soruşturması kapsamında ise serbest bırakıldı… Söz konusu karar sonrası CHP lideri Özgür Özel, “İki kumpasla karşı karşıyayız. Terör iddiasından tutuklama talebi reddedildi, adli kontrol dahi yok ama diğer dosyadan – İmamoğlu suç örgütü diye tarif ettikleri dosya- tutuklanmasına karar verdiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yönetme iradesine bir kayyum atama ihtimalinin ortadan kalkması yönünden önemlidir.” dedi.
Özgür Özel’in açıklamasına göre Ekrem İmamoğlu ‘terör’ suçundan tutuklanmadığı için İBB’ye kayyım atanma riski ortadan kalktı.
Ancak konunun uzmanları öyle demiyor!
KHK’lı hakim Ali Kadıoğlu, bu konuyla ilgili çok önemli bir paylaşımda bulundu. Belediyeler Kanunu’nu hatırlattı. Şunları yazdı:
İMAMOĞLU TERÖR SUÇUNDAN TUTUKLANMADI AMA YERİNE KAYYIM ATANMASI 2016 TARİHLİ BİR KHK İLE MAALESEF HALEN MÜMKÜNDÜR
Belediye Kanununa 15.08.2016 tarihli bir KHK ile ek’teki hüküm konmuştur. Buna göre kayyım atanması için tutukluluk zorunlu olmayıp “görevden uzaklaştırma” da yeterli olacaktır. İçişleri Bakanlığı terör soruşturmasını ve adli kontrol kararını gerekçe gösterip görevden uzaklaştırma ve kayyım ataması yapabilir. Büyük ihtimalle de öyle yapacaktır!
Bu da bir KHK ile getirilmiş hukuki garabettir. KHK’lara toptan karşı çıkılmazsa maalesef bu ateş herkesi yakacaktır.
Adam (Özgür Özel’i kast ediyor) hala kayyımın sadece tutuklama halinde atanacağını sanıyor. Yanlarında bir tane hukukçu yok mu bunların? Zamanında alttan alta destek verdiğiniz KHK’ler sayesinde kayyım atanması için tutuklamaya gerek yok.”
Aynı şekilde Prof. Dr. Metin Günday da şu paylaşımla ‘kayyım’ ihtimalinin halen var olduğuna dikkat çekti: “Sn. İmamoğlu’nın Terör Soruşturması kapsamında tutuklanmamış olmasına karşın, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45.maddesine bir OHAL KHK ile eklenen ve sonradan yasalaşan ek 3.fıkra karşısında İstanbul BŞB’ne kayyum atanması maalesef ihtimal dahilindedir…. Bu ihtimalin gerçekleşmesi (kayyum atanması), yasal olsa da asla hukukî olmaz!”
Metin Günday, bir takipçisinin, “Sayın Hocam, ilgili norm Anayasa Mahkemesinin önüne gitmemiş sanıyorum. Normun Anayasa’ya aykırılığı hakkında düşüncelerinizi paylaşmak ister misiniz?” sorusuna ise şu cevabı veriyor: “İlgili norm bence AY md. 127’ye aykırı. Ancak ne iptal davası, ne de bildiğim kadarıyla itiraz yoluyla AYM’nin önüne götürülmüş/gitmiş.Tabii gitmiş olsaydı AYM ne yönde karar verirdi, bilemem.”
Metin Günday’ın açıklamasına göre CHP, bu garabet normu AYM’ye bile götürmemiş!
İmamoğlu hakettiği yerde…