Papa’nın vefatının ardından dünya liderlerinden mesajlar geliyor

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in 88 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından, dünyanın dört bir yanından liderler taziye mesajları yayımladı. Vatikan’dan gelen bu tarihi kaybın ardından mesajlarda, Papa’nın alçakgönüllülüğü, barışa olan bağlılığı ve mazlumlara gösterdiği duyarlılık öne çıktı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, hayatını kaybeden Papa Francis’i saygıyla anarak, onun barış ve insan onurunun sesi olarak tarihi etkisini selamladı. Guterres yaptığı açıklamada “Umudun, alçakgönüllülüğün ve insanlığın elçisi Papa Francis’in vefatının yasını tutarken tüm dünyaya katılıyorum” dedi.

Tibet Budizminin ruhani lideri Dalai Lama, Hindistan’da sürgünde bulunduğu yerden Pazartesi günü, “bağlılığını” ve “sadeliğini” övdüğü Papa Francis’in ölümünden duyduğu “üzüntüyü” dile getirdi.

Kahire’de bulunan El-Ezher’in Büyük İmamı Şeyh Ahmed al-Tayeb, Papa Francis’in dinler arası diyaloğa olan bağlılığını selamladı ve onu “insanlığın sembolü” olarak tanımladı. İmam, Papa Francis’in “birçok Arap ve Müslüman ülkeye yaptığı ziyaretler ve özellikle Gazze’ye yönelik saldırganlık ve İslamofobi ile mücadele konusundaki adil ve insancıl görüşleri sayesinde El-Ezher ve İslam dünyası ile ilişkileri güçlendirdiğini” söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Papa Francis’in “papalığı boyunca her zaman en savunmasız ve en kırılgan olanların yanında yer aldığını” belirterek, onun bu tutumunu “büyük bir alçakgönüllülükle” sergilediğini ifade etti. Macron, “Bu savaş ve vahşet zamanında, ötekine, en kırılgan olana karşı bir duygusu vardı” dedi.

Papa’yla görüşen son üst düzey devlet yetkilisi olan ABD Başkan Yardımcısı James David (JD) Vance ise şu açıklamayı yaptı: “Papa’nın ölüm haberini şimdi aldım. Kalbim tüm dünyada onu seven milyonlarca Hristiyan için atıyor. Dün Papa’yı gördüğüm için mutluydum, her ne kadar çok hasta olduğu belli olsa da.”

İngiltere’den gelen mesajda, Kral Charles, Papa’nın vefatı karşısında “derin üzüntü içinde olduğunu” belirterek taziye dileklerini iletti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Papa’nın sadece Katolik Kilisesi’nde değil, milyonlarca kişide ilham uyandırdığını vurguladı. “Alçakgönüllülüğü ve mazlumlara duyduğu saf sevgiyle ilham kaynağıydı” diyen von der Leyen, “Bu derin kaybı hisseden herkesle birlikteyim. Onun mirasının hepimizi daha adil, barışçıl ve merhametli bir dünyaya doğru yönlendirmeye devam edeceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Mahmoud Ali Youssouf, “Papa’nın Afrika kıtasıyla cesurca ilgilenmesini, sessizlerin sesini yükseltmesini, barış ve uzlaşmayı savunmasını ve çatışma ve yoksulluktan etkilenenlerle dayanışma içinde olmasını” övdü. Vatikan istatistiklerine göre Afrika, dünyadaki Katoliklerin tahmini olarak yüzde 20’sini oluşturuyor ve bunların çoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Uganda, Tanzanya ve Kenya’da bulunuyor.

Almanya’nın müstakbel başbakanı Friedrich Merz ise Papa’nın topluma karşı duyduğu bağlılığı öne çıkararak, “Ona alçakgönüllülük ve Tanrı’nın merhametine olan inanç rehberlik etti” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Papa Francis’i “Hristiyan doktrininin sadık bir hizmetkarı, bilge bir din ve devlet adamı ve hümanizm ve adalet gibi yüksek değerlerin tutarlı bir savunucusu” olarak tanımladı. Kremlin’in resmi sitesinden yayınlanan mesajda, Papa’nın “büyük bir uluslararası otoriteye sahip” olduğu belirtildi.

Hollanda Başbakanı Dick Schoof, Papa’yı “her yönüyle bir halk adamı” olarak niteledi. “Katolik toplumu, günümüzün sorunlarını fark eden ve bunlara dikkat çeken bir lidere veda ediyor” diyen Schoof, Francis’in yaşam tarzı ve merhamet anlayışıyla “pek çok kişi için bir rol model” olduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de duyduğu üzüntüyü, “Büyük bir adamın kaybı” sözleriyle ifade etti. Meloni, “Onun dostluğundan, öğütlerinden ve öğretilerinden yararlanma ayrıcalığına sahip oldum; bu öğretiler, zorluk ve acı zamanlarında bile hiç durmadı. Kutsal Baba’ya yürekten bir hüzünle veda ediyoruz” dedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Papa’nın “barışa, sosyal adalete ve en kırılganlara olan bağlılığıyla” derin bir miras bıraktığını belirterek, “Papa Francis’in ölüm haberini üzüntüyle öğrendim” mesajını paylaştı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise Papa’yı “merhamet elçisi” olarak tanımladı. “Hizmetlerinde tevazu ve sadelikle yol aldı” diyen Duda, Francis’in modern dünyanın zorluklarına yanıt veren bir figür olduğunu vurguladı.

İrlanda Başbakanı Michael Martin, Papa’nın özellikle yoksullar ve dışlananlara gösterdiği dayanışmayı hatırlatarak, “Papa Francis’in uzun ve saygın papalığı, şefkat, barış ve insan onuru ilkelerine olan sarsılmaz bağlılığıyla öne çıktı” dedi. Martin ayrıca, Papa’nın 2018’deki İrlanda ziyaretinde, Katolik Kilisesi içinde geçmişte yaşanan çocuk istismarları konusunda duyduğu “acı ve utanç” ifadelerinin unutulmadığını belirtti.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, geçmişte yaşanan fikir ayrılıklarına rağmen Papa için bir taziye mesajı yayımladı. Mesajında, Francis’in dinler arası diyaloğa katkılarına, gençler arasında dini bilincin yayılmasına ve Vatikan’daki mali reform çabalarına dikkat çekti.

Son olarak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bakayi, “Az önce meslektaşlarım bu haberi bana iletti. Tüm dünyadaki Hristiyanlara başsağlığı diliyorum” açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da X hesabından yaptığı açıklamada, “Saygın bir devlet adamı olan Papa Francis, farklı inanç grupları arasında diyaloğa büyük önem veren ruhani bir liderdi” dedi ve Papa’nın aynı zamanda ‘başta Filistin meselesi olmak üzere insani trajediler karşısında inisiyatif alan’ biri olduğunu söyledi.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin