Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2.1 milyar lira SGK borcuyla dikkat çekti. SGK borçlarının nasıl oluştuğunu Sayıştay’ın, son 2 raporu ortaya çıkardı. Eğitimde en önemli borç kalemini SGK alacağının oluşturduğu saptandı. 2019 raporuna göre; MEB bütçesinin yüzde 77.4’ü personel gideri ve SGK primleri için ayrıldı. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı, talep edilenden eksik ödeme yaptığı için SGK borcu ödenmedi.
TOPLAM BORÇ 2.1 MİLYAR
Personel giderlerini bakanlık 81.6 milyar lira belirlese de, Hazine 31.5 milyar lira eksik ödeme ile 50 milyar lira gönderdi. SGK prim ödemesi için planlanan 13.2 milyar lira yerine de, 2 milyar 174 milyon lira eksikle, 10.7 milyar lira gönderilince MEB’in borcu 1 yılda 601 milyon liradan 2.1 milyar liraya çıktı.
3 KAT ARTTI
MEB, prim ödemeleri için 10,4 milyar lira talep ederken, Hazine 9.8 milyar lira ödenek göndermiş. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı SGK’ya 601 milyon lira borçla açılmış. Eylül 2020’deki son Sayıştay raporu, MEB’in prim borcunun 3 kat arttığını ortaya koyuyor.