Kamala Harris kazanırsa, kadınlar tarih yazacak!

ABDÜLHAMİT BİLİCİ | YORUM

ABD tarihinin en kritik seçimlerden biri olarak görülen ve Ukrayna’dan Çin’e, İran’dan Rusya ve Filistin’e dünyanın çok yakından izlediği başkanlık yarışında sonucu, Kamala Harris ve Donald Trump’ın ülke geneli alacağı oy değil; 7 ‘salıncak’ eyalet belirleyecek. İşte o eyaletlerdeki son durum…

Öne çıkan ekonomi ve göçmenler konusunda Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Trump daha avantajlı olsa da Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj kararı sonrası, kadınlar Demokrat Parti’li Kamala Harris’e daha sıcak. Son ara seçimde Demokratik Parti’yi kurtaran kadın oyları, seçilirse ilk kadın başkan olacak Harris için de kritik rol oynayacak.

Kadın hakları gibi, ABD’de demokrasinin geleceği de bu seçimin ana konularından. Trump’ın, 2020 seçim sonuçlarını tanımaması, 6 Ocak Kongre işgalindeki rolü, medyaya karşı negatif tutumu, seçilirse muhaliflerden intikam alacağı sözleri nedeniyle büyük endişe taşıyanlar var.

O kadar ki, New York Times gazetesi editör kurulu, “Şimdi oy verme zamanı!” diyerek kamuoyuna açık çağrıda bulunduğu yazıda, Trump’ın niçin demokrasi için tehdit olduğunu 110 kelimeyle anlattı.

Özgün ve biraz arkaik seçim sistemi yüzünden 60’ıncı başkanın kim olacağını, yedi salıncak eyaletteki az sayıda seçmen belirleyecek olsa da 160 milyon kayıtlı seçmen oy kullanacak. Bunun 70 milyonu, erken ve mektupla oy kullanma uygulamalarıyla oyunu çoktan kullanmış durumda.

İki kez azledilmiş ve jüri kararlarıyla mahkumiyet almış ilk başkan sıfatına rağmen Trump’ın, Cumhuriyetçi Parti’den aday olabilmesi ve önce Biden, sonra Harris karşısındaki başa baş performansı, ABD’de siyaset, toplum ve demokrasi üzerine düşünülmesi gereken ilginç bir tablo.

Başkanken ekibinde yer alan yardımcısı Pence, Savunma bakanları Mattis ve Esper, Beyaz Saray Sekreteri General Kelly, Milli Güvenlik Danışmanları Bolton ve McMaster, vb. isimlerin bile onaylamadığı Trump’ın, son bir ankete göre Harris ile başa baş destek alıyor olması manidar.

ÖNCEKİ YAZIGenel af ve oynanan takım oyunu
SONRAKİ YAZIVasiyeti üzerinden Hocaefendi’yi anlamak
Abdülhamit Bilici
İlkokula İstanbul’da başlayıp lise eğitimini Erzurum’da tamamlayan Bilici, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ndeki yüksek lisans eğitimini “Türkmenistan’ın Enerji Yapısı ve Doğalgaz” başlıklı master tezi ile tamamlamıştır. Aynı üniversitenin Uluslararası İlişkiler Bölümü’ndeki Doktora çalışması halen devam etmektedir. Bilici, Fatih Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde de İşletme Yüksek Lisansı (MBA) yapmıştır. Zaman Gazetesi’nde muhabir olarak iş hayatına başlayan Bilici, 1995-1997 yılları arasında Aksiyon Dergisi Editörü, 1998-2001 arsında Zaman Gazetesi Dış Haberler Editörü, 2002-2008 arasında Zaman Gazetesi Genel Yayın Editörü, 2009-20015 yılları arası Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü, 6 Ekim 2015 tarihinden itibaren Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü görevini devralan Bilici, ayrıca Zaman Ve Today’s Zaman gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Ekrem Dumanlının görevinden ayrılmasının ardından Zaman Gazetesi Genel Yayım Yönetmenliğine getirildi. AKP'nin el koyup KHK ile kapattığı Zaman'ın son genel yayın tönetmeni olan Abdülhamit Bilici, şimdi TR724'te köşe yazarlığı yapıyor.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin