İran’dan Trump’a cevap: “Herhangi bir saldırganlık eyleminin ciddi sonuçları olur”

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta ABD Başkanı Donald Trump’ın, Yemen ile ilgili Tahran’a yönelik suçlama ve tehditlerini reddederek, “Herhangi bir saldırganlık eyleminin ciddi sonuçları olacağını” bildirdi.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İravani, BM Güvenlik Konseyi’ne ilettiği mektupta, Trump başta olmak üzere ABD’li yetkililerin Tahran aleyhindeki ‘temelsiz ve provokatif’ açıklamalarını kesin bir dille reddettiklerini ve kınadıklarını kaydetti.

Trump’ın tehditlerine ilişkin, “Herhangi bir saldırgan eylemin korkunç sonuçları olacak ve bunun tüm sorumluluğu ABD’ye ait olacaktır” ifadelerinin kullanıldığı mektupta, “Tahran’ın Yemen’deki Husilere silah tedarik ettiğine dair suçlamaların doğru olmadığı ve Yemenlilerin karar alma ve eylemlerinde bağımsız hareket ettiği” aktarıldı.

Mektupta, ABD ile İngiltere’nin Yemen’e karşı saldırılarının bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali, barış ve istikrara tehdit olduğu belirtildi. Mektupta ayrıca ABD’nin saldırıları ve tehditlerine karşı Güvenlik Konseyi’ne gerekli adımları atma çağrısı da yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, Husiler tarafından yapılacak her saldırının ‘İran tarafından yapılmış kabul edileceğini’ söylemişti.

Trump: Husiler’in yaptığı her saldırı İran tarafından yapılmış sayılacak

ABD’nin bundan sonra Husiler tarafından yapılacak her saldırıyı ‘İran tarafından yapılmış kabul edileceğini’ aktaran Trump, Kızıldeniz’deki bu saldırılardan İran’ın sorumlu tutulacağı ve Tahran yönetiminin bunun ‘korkunç sonuçlarına’ katlanmak durumunda kalacağını bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kimse kandırılmasın! Yemen halkının nefret ettiği, Yemen’de konuşlanmış kötü niyetli mafya ve haydutlar olan Husiler tarafından yapılan yüzlerce saldırının hepsi İran’dan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Trump, Husiler tarafından bundan sonra yapılacak herhangi bir saldırı veya misillemeye “büyük bir güçle karşılık verileceğini” kaydederek, “Ve bu karşılığın nerede duracağının garantisi yok” dedi.

Trump, İran’ın bölgede kontrolü kaybetmiş gibi görünmesinin gerçeği yansıtmadığını, Husilerin her hareketini onlara dikte ettirdiğini, Yemen’deki gruba, para, silah, istihbarat ve son derece gelişmiş askeri teçhizat sağladığını iddia etti.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin