İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin, İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmelerin üçüncü turu öncesinde yarın Çin’i ziyaret edeceği açıklandı.
Çin’e yapılacak ziyaret, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Baqaei tarafından düzenlenen haftalık basın toplantısında duyuruldu. Arakçi daha önce Aralık ayında Çin’i ziyaret etmişti.
Çin, İran’ın en büyük ticari ortağı ve petrolünün ana alıcısı konumunda bulunuyor. İran medyasına göre İran petrolünün yaklaşık yüzde 92’si Çin’e gidiyor ve genellikle önemli bir indirimle satılıyor. Tahran ve Pekin 2021 yılında enerji, güvenlik, altyapı ve iletişim gibi alanları kapsayan 25 yıllık kapsamlı bir stratejik anlaşma imzalamıştı.
Çin, Tahran’ın nükleer programını sınırlayan ve 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın imzacılarından biriydi. Resmi olarak Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen 2015 anlaşması, BM Güvenlik Konseyi’nin diğer dört daimi üyesi olan İngiltere, Fransa, Rusya ve ABD’nin yanı sıra Almanya ve Avrupa Birliği tarafından da imzalanmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump ilk döneminde, 2018 yılında anlaşmadan çekilmiş, bu da İran’ın bir yıl sonra anlaşmanın şartlarını ihlal etmesine yol açmıştı.
Göreve döndüğünden bu yana Trump Tahran’la nükleer görüşmeler yapılması çağrısında bulunurken aynı zamanda askeri harekat tehdidinde de bulundu.
Batılı ülkeler uzun süredir İran’ı nükleer silah peşinde koşmakla suçluyor, Tahran ise bunu reddediyor.
İran, Umman’ın arabuluculuğunda ve Arakçi ile Trump’ın Orta Doğu temsilcisi Steve Witkoff’un katılımıyla yapılacak ABD-İran görüşmelerinin üçüncü turunun Cumartesi günü gerçekleşeceğini açıkladı.