ENSAR NUR | STRAZBURG TR724
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Michael O’Flaherty, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasınına ardından başlayan gösterilerde kullanılan polis şiddetinin durdurulmasını istedi. O’Flaherty, bugün Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşmasında da çağrısını yineledi.
Dün gece Türkiye saatiyle 23 sularında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin ofisinden Türkiye’de yaşananlara yönelik bir açıklama yayınlandı.
Komiser O’Flaherty açıklamasında, “Türk makamlarından barışçıl toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğüne saygı gösterilmesi konusundaki insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmelerini rica ediyorum” dedi.
Yetkililerin yasaklarına rağmen yüz binlerce insanın ülke genelinde gösterilere katıldığını belirten Komiser, polisin barışçıl gösterilere orantısız güç kullanarak müdahale ettiğini belirtti.
O’Flaherty çok sayıda gösteriye katılan vatandaşın da polis şiddeti ve kötü muamele nedeniyle yaralandığını belirtti.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, bazı protestocular tarafından şiddet eylemleri gerçekleştirilse bile bunun “polisin aşırı güç kullanmasını haklı çıkarmayacağını” vurguladı. O’Flaherty, ve polis müdahalesinin son çare olması ve gereklilik ve orantılılık gibi katı standartları karşılaması gerektiğine dair AİHM içtihatlarını hatırlattı.
Komiser, ayrıca gazetecilerin gözaltına alınması ve sosyal medya hesaplarını kısıtlama girişimi gibi eylemlerden de endişe duyduğunu belirtti.
O’Flaherty, gösteriler esnasında meşru haklarını kullandıkları için gözaltına alınan göstericilerin serbest bırakılmasını istedi.

Oh olsun bunlara denilen faşizmi solcu ve sosyalist kardeşlerimizde taıyor. Acı olan şu ki halen bangır bangır faşist ve firavun tohumu olduğunu her seferinde ispatlayan Erdogan’nın ağzıyla konuşarak cephelerini genişletmekten deep ve utanma duymuyorlar. Ne diyelim, Allah kınadıklarını misliyle yaşatıyor. Yazık şu biz insanlara.