İBB soruşturmasında jandarma faslı | Ajans

TR724’te Mehmet Şahin’in hazırlayıp sunduğu “Ajans” programında Avustralya hükümetinin yayımladığı Türkiye raporunda Hizmet Hareketi mensuplarının “yüksek risk altında” olduğu tespiti kamuoyunun dikkatine sunuldu. Raporda, yasal faaliyetler nedeniyle binlerce insanın fişlendiği, tutuklandığı ve işkenceye maruz kaldığı belirtildi.

Programda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik soruşturma da gündemdeydi. Mehmet Şahin, İBB Meclisi İştirakler Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız’ın “etkin pişmanlıktan” faydalanarak ikinci kez ifade verdiğini ve ev hapsiyle tahliye edildiğini hatırlattı. Ayrıca, operasyonlara jandarmanın dahil edilmesi “hukuki değil, alışıldık dışı” olarak değerlendirildi.

AVUKAT LALE DEMİR KAZAN: “JANDARMANIN MÜDAHALESİ USULE AYKIRI”

Programa konuk olan Avukat Lale Demirkazan, İBB’ye yapılan operasyonlarda jandarmanın yer almasını “usule aykırı” olarak değerlendirdi. Normalde şehir merkezindeki operasyonların polisin görev alanına girdiğini belirten Demirkazan, jandarmanın müdahil olmasının AKP içindeki çatlaklara işaret edebileceğini savundu. Demirkazan ayrıca, soruşturmaların içeriğinin zayıf olduğunu, bazı delillerin hukuk dışı yollarla üretildiğini ve itirafçı beyanlarının yeterli delil olmadığını dile getirdi.

“CHP, YENİDEN HUKUKSUZLUKLARLA TANIŞIYOR”

CHP’nin “HTS kayıtları”, “gizli tanık” ve “irtibat-iltisak” gibi kavramlarla yeni tanıştığını ifade eden Demirkazan, bu yöntemlerle daha önce binlerce insanın mağdur edildiğini, ancak CHP’nin o dönem sessiz kaldığını hatırlattı. Demirkazan, “Hukuk herkese lazım. Bugün susanlar yarın mağdur olabilir,” dedi.

KENT UZLAŞISI DAVASI: “SÜREÇLE ÇELİŞEN BİR OPERASYON”

Programda, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülen “kent uzlaşısı” davası da değerlendirildi. CHP ve DEM Parti’nin siyasi iş birliğini terörle ilişkilendirme çabası eleştirilirken, 10 kişi hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenmesi yargının siyasallaştığının göstergesi olarak sunuldu. Demirkazan, bu davanın sürece zarar verdiğini ve AKP içinde bazı kliklerin barış sürecine direndiğini söyledi.

MHP VE KOMİSYON TARTIŞMASI

Devlet Bahçeli’nin önerdiği çözüm süreci komisyonuna İYİ Parti’nin mesafeli yaklaşımı da ele alındı. Demirkazan, “Komisyon TBMM çatısı altında kurulmalı. Sürecin şeffaflığı ve meşruiyeti için doğru adres meclistir,” dedi. Meclisin devre dışı bırakılmasına karşı çıktı.

VESTEL’DE İŞTEN ÇIKARMALAR VE EKONOMİ ELEŞTİRİSİ

Programda, ekonomik gelişmelere de yer verildi. Vestel’in 2 bin ila 3 bin arasında işçiyi çıkarması, “verimlilik” gerekçesiyle savunulurken, bu kararın ekonomi ‘şahlanırken’ verilmiş olmasına dikkat çekildi.

BİR SONRAKİ PROGRAMDA: BAYLOCK VERİLERİ VE AHİM SORULARI

Son olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’ye yönelttiği Baylock verileriyle ilgili soruların önemi vurgulandı. Bu konunun bir sonraki programda daha detaylı ele alınacağı belirtildi.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin